Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri mjeseca u atmosferi

VIDEO Ostaci meteora koji je eksplodirao iznad Rusije obišli Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjećate li se meteora koji je eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji u veljači? Prašina nakon eksplozije u Zemljinoj je atmosferi ostala još mjesecima.

Nakon više mjeseci proučavanja, objavljeni su satelitski podaci oko eksplozije meteora iznad grada Čeljabinska u Rusiji. Isti podaci pokazuju kako je prašina 11.000 tona teškog meteora nakon eksplozije obišla Zemlju i zadržala se u atmosferi i tri mjeseca nakon događaja od 15. veljače.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

>> VIDEO Više od 1000 ozlijeđenih u Rusiji: Meteor je eksplodirao pri brzini od 54.000 km/h

Meteor je imao promjer od 18 metara i u Zemljinu atmosferu je ušao brzinom od 66.900 km/h te eksplodirao i oslobodio 30 puta više energije od atomskih bombi upotrebljenih u Drugom svjetskom ratu. Eksplozija se dogodila, podsjetimo, na 23 kilometara visine.

NASA-NOAA-in satelit Suomi NPP je nakon eksplozije zabilježio oblak prašine koji se brzo širio prema istoku te je u samo jednom danu došao do Aleutskih otoka, prenosi Science News.

NASA-in atmosferski fizičar Nick Gorkavyi i njegovi kolege, napravili su kartu kretanja tog oblaka čestica i kako se širio sjevernom Zemljinom polutkom.

U samo četiri dana, manje, lakše čestice uspjele su obići Zemlju i stići opet iznad Čeljabinska. Još naredna tri mjeseca nakon eksplozije, znanstvenici su pronalazili tragove te prašine u Zemljinoj atmosferi.

Pogledajte video u kojem je prikazano i objašnjeno širenje tog oblaka prašine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Meteor tracks from Science News on Vimeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene