Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad astronaut prvi put pogleda planet zemlju iz orbite, to je obično prekretnica u njegovom ili njezinom životu.


Kratak film organizacije Planetary Collective nazvanom 'Overview', donosi intervjue s astronautima, koji pak objašnjavaju kako su fundamentalno promijenili i razvili novi pogled na Zemlju, planet na kojem živi 7 milijardi ljudskih bića te brojna flora i fauna.

Vezani članci Slika nije dostupna I Australija pokreće svemirsku industriju Slika nije dostupna Havarija na ISS-u: Dio zaštitnog omotača pluta svemirom

>> Nova spektakularna fotografija Zemlje iz svemira!

Film je dobio naziv po takozvanom 'overview efektu', kojeg je još 1987. godine opisao autor Frank White. White ga je objasnio kao naglo shvaćanje kako doista živimo na planetu u svemiru. To iskustvo transformira poglede pojedinca na Zemlju i ljudski rod koji živi na njoj te oni počinju razmišljati o tome kako je Zemlja više od 'zajedničkog doma', uz velik osjećaj strahopoštovanja, prenosi Business Insider.

'Vidite, iz te perspektive, Zemlju kao planet. Vidite i Sunce kao zvijezdu - mi vidimo Sunce na plavom nebu, ali gore, Sunce vidite na crnom nebu. Stoga da, sve to vidite iz kozmičke perspektive', pojasnio je bivši shuttle astronaut Jeff Hoffman.

'Mi imamo tu neku vezu sa Zemljom. Ona je naš dom i ne znam kako se možete vratiti nazad i ostati nepromijenjeni na bilo koji način. Promjena je možda suptilna. Vidite razlike u različitim ljudima koji se vraćaju iz svemira i njihovim reakcijama. No mislim kako kolektivno, svi to imaju snažno utisnuto u pamćenje, kako naš planet izgleda iz svemira. Ne možete to olako shvaćati', kaže astronautica Nicole Stott.

'Kad pogledamo Zemlju iz svemira, vidimo jedan nevjerojatan, prelijep planet. Izgleda poput živućeg organizma, ali istovremeno izgleda i krhko. Svi koji su ikad bili u svemiru kažu istu stvar, jer je to doista nevjerojatno i otriježnjevajuće vidjeti taj sloj tanak poput papira koji je sve što štiti sva živa bića na Zemlji od smrti. Od surovosti svemira', objašnjava astronaut Ron Garan.

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju