Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donesen zakon

Uklonite grijehe s interneta! Ali samo maloljetnici...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maloljetnici iz Kalifornije moći će zatražiti da se sadržaj koji su objavljivali na internetskim stranicama, servisima i aplikacijama ukloni i izbriše

Maloljetnici često na internetu objavljuju brojne privatne i 'osjetljive' informacije bez da su svjesni mogućih posljedica te naknadno često požale zbog objavljivanja takvih podataka koji ih mogu pratiti godinama nakon toga jer su uvijek i svima dostupni na internetu. Kako bi pomogli maloljetnicima u rješavanju takvih 'online grijeha iz prošlosti' guverner Kalifornije potpisao je zakon koji će im omogućiti brisanje informacija koje su objavili na mreži.

Pročitajte i ovo Ilustracija napadnutog dostavljača hrane kazneno djelo Maloljetnici opljačkali dostavljača hrane, prijetili mu pištoljem Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Doznajte koliko smo ranjivi na internetu

Prema tom zakonu, do 2015. godine maloljetnici iz te države moći će od internetskih stranica, servisa i aplikacija zatražiti uklanjanje informacija koje su oni objavili i, kako su prenijeli na Cnetu, na taj način spriječiti da ih 'godinama progoni njihova mladenačka indiskrecija'.

Također, osim što će omogućiti brisanje ovakvih informacija, novi će zakon zabraniti skupljanje osobnih podataka o maloljetnicima za potrebe oglašavanja proizvoda koji su zabranjeni maloljetnicima u ovoj državi, poput alkohola, cigareta i tetovaža.

Iako bi ovaj zakon mogao mnogima pomoći i spriječiti da ih neopreznost oko stvari koje su objavljivali s 14 ili 15 godina ne prati tijekom sljedećih godina, on ipak ima i određena ograničenja. Naime, opcija brisanja sadržaja odnosi se samo na sadržaj koji su objavili maloljetnici koji su uputili taj zahtjev tako da se neće moći ukloniti sadržaj koji su o tom maloljetniku objavili drugi korisnici (npr. ako je taj sadržaj uvredljiv, neistinit ili slično).

Njemačka tajna služba želi dodatni nadzor interneta

Zanimljivo je i da se na zahtjev maloljetnika sadržaj mora ukloniti s javno dostupnih stranica i servisa, no kompanije ga ne moraju izbrisati i sa servera. Iz Centra za demokraciju i tehnologiju protive se ovom zakonu jer smatraju da bi on mogao obeshrabriti vlasnike internetskih stranica u razvoju sadržaja za maloljetnike, odnosno da bi neke stranice i servisi mogli uvesti zabranu korištenja za maloljetnike, kako bi u budućnosti izbjegli potencijalne probleme sa zakonom.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene