Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svom domu u San Franciscu

U 80. godini umro Ray Dolby, izumitelj zvučnog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ray Dolby, inženjer koji je izumio sustav smanjenja buke na audio snimkama i surround zvuku i čiji se izum koristi u glazbi i kinematografiji, umro je u jučer u 80. godini u svom domu u San Franciscu, izvijestila je tvrtka 'Dolby Laboratories Inc', koju je i osnovao .

Dolby, čije je ime postalo sinonim za kućne zvučne sustave i kina za svoj rad osvojio je filmsku nagradu Oscar, nagradu za izuzetne doprinose u glazbenoj umjetnosti i diskografiji Grammy te dvije televizijske nagrade Emmy.

Zadnjih nekoliko godina imao je Alzheimerovu bolest, a u srpnju mu je dijagnosticirana i leukemija.

"Iako je u srcu bio inženjer, postignuća moga oca u tehnologiji izrasla su iz ljubavi prema glazbi i umjetnosti", izjavio je Dolbyjev sin, pisac Tom Dolby.

Dolby je rođen u Portlandu, a odrastao je na području San Francisca. Prije izuma svog zvučnog sustava, Ray Dolby bio je dio skupine američke tvrtke Ampex koja je 1956. proizvela prvi upotrebljivi video rekorder.

>> Umro poznati američki pisac Frederik Pohl

Doktorirao je na britanskom sveučilištu Cambridge. U Londonu je 1956. osnovao tvrtku "Dolby Laboratories", koja je od početka postala najpoznatija po radu na smanjenju buke na audio snimkama i surround zvuku.

Dolby je svoju tvrtku 1976. preselio u San Francisco, a 1989. dobio je Oscara za svoj doprinos filmu kojeg je dijelio s njezinim direktorom Ioan Allenom.

Glazbenu nagradu Grammy dobio je 1995., a televizijske nagrade Emmy 1989. i 2005. godine.

Živio je sa svojom ženom Dagmar i dva sina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene