Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo par sekundi nakon podrhtavanja tla na području gdje je pristup internetu raširen i gdje postoje korisnici Twittera, moguće je dobiti informaciju da je riječ o potresu. Sama društvena mreža i Sveučilište Stanford, imaju plan po tom pitanju.


Osim što objave statusa na Twitteru o potresu mogu poslužiti kao obavjest prijateljima i obitelji, Stanford i Twitter proveli su istraživanje u kojem se pokazao da geolocirane objave statusa na Twitteru mogu pomoći u izradi modela utjecaja potresa na područje u trenutku dok se potres događa, prenosi Engadget.

Vezani članci Potres u Čileu Dva snažna potresa zatresla Čile, zabunom poslano upozorenje o tsunamiju Banovina s manje potresa, a još više problema - 3 Dva nova potresa uznemirila stanovnike Banovine, stručnjaci objavili koje su kuće najviše stradale

Kombiniranjem geoloških podataka s relevantnim objavama unutar radijusa potresa, lakše je odrediti intenzitet podrhtavanja i precizno pratiti kako se šire.

Potres se osjetio u Zagrebu i Rijeci! Evakuacije diljem Slovenije

Zasad ne postoje planovi za izradu mapa potresa pomoću Twittera, a ako se ikad i primjene ti podaci, smanjit će vrijeme izrade modela potresa na svega nekoliko minuta. Kao rezultat toga odmah se nameće i brža reakcija vlasti i spasilačkih službi na unesrećena područja.

S druge strane, na područjima gdje je broj seizmoloških uređaja malen, korištenje Twittera moglo bi spasiti mnoge živote. Samo ne zaboravite staviti oznaku #potres ili #earthquake.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook