Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretučena i ubijena

Tragična smrt manekenke: 'Facebook ubojstvo' koje je šokiralo svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac kojeg je upoznala na Facebooku obećao joj je pomoć u poslu, no on i još jedan osumnjičeni su da su je drogirali, pretukli, seksualno napastvovali i ubili.

Cynthia Osokogu, 24-godišnja poslovna žena i manekenka iz Nigerije u srpnju je pronađena mrtva u hotelu u Lagosu, a za nekoliko dana započet će suđenje osumnjičenicima za njezino ubojstvo, uključujući i čovjeka kojeg je upoznala preko interneta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ubijen je Krvavi napad u Francuskoj: Muškarac nožem napao ljude, ubio jednu osobu Ivan Bulj izišao iz zatvora Ubojica na slobodi Ivan Bulj, koji je prije 22 godine ubio 17-godišnju Anđelu, izišao iz zatvora: "Nevin sam. Svakako ću se vratiti u Sinj''

Echezona Nwabufora upoznala je putem Facebooka i BlackBerry Messengera – s vremenom su postali jako bliski i on joj je čak ponudio pomoć oko posla u modnoj industriji (uvjerio ju je da ima jake veze), no Cynthia nije znala da je on cijelo vrijeme uhodi i pokušava steći njeno povjerenje kako bi je na kraju iskoristio.

Tragična ispovijest žrtve otmice (14): 'To je bio klik za kojim ću žaliti cijeli život'

Kako prenose na CNN-u, Nwabufora i ostali osumnjičenici saznali su da je ona kćer umirovljenog nigerijskog generala te su pretpostavili da ima puno novca pa joj je Nwabufora dao 'ponudu koju ne može odbiti' – platio joj je avionsku kartu do Lagosa i smještaj u hotelu te joj je obećao sastanak s njegovim poslovnim suradnicima koji bi joj trebali pomoći oko posla.

No, umjesto širenja poslovnih veza, Cynthiu su odveli u hotel izvan grada, drogirali, pretukli, seksualno napastovali i ubili. Nakon što su osumnjičeni uhićeni, policiju su kontaktirale još neke žene koje su uhićeni također drogirali i opljačkali, no za razliku od Cynthie, one su preživjele. Nigerijska policija sumnja da je ona ubijena zato što je pružala preveliki otpor, odnosno otmičari su se vjerojatno razbjesnili kada su saznali da, nakon što su joj platili avionsku kartu i hotel, od nje neće dobiti nikakav novac.

Nakon ubojstva kriminalci su ujutro nazvali recepciju i rekli im 'da se riješe tijela iz sobe', a dok je policija pokušavala identificirati leš, Cynthina majka nije znala da je njezina kćer mrtva. Ona ju je danima zvala na telefon, ali umjesto Cynthie javili su se njeni ubojice koji su joj rekli da je njena kćer živa, ali bolesna te su od zatražili otkupninu.

'Ne koristite prava imena na društvenim mrežama!'

Nakon tri tjedna, na temelju podataka o telefonskim pozivima i snimke nadzornih kamera, policija je uhitila osumnjičene te je, osim Echezona Nwabufore, uhićeno još nekoliko osoba, uključujući i vozača koji ih je pratio u njihovim pljačkama i otmicama te osobu koja im je bez recepta nabavila Rohypnol.

Ovo je samo još jedan i nizu slučajeva koji ukazuju na velike opasnosti koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama poput Facebooka, a obitelj ubijene djevojke nada se da će ovaj tragični slučaj 'otvoriti oči mladim djevojkama, ali i budućim kriminalcima s barbarskim namjerama'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene