Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje koje su proveli švedski znanstvenici pokazalo je da se na temelju objava statusa na Facebooku može otkriti tko ima neke psihopatske osobine


 Brojni su znanstvenici do sada proučavali ponašanje korisnika Facebooka, njihove profile i statuse koje objavljuju, a jedno od posljednjih takvih istraživanja koje su proveli znanstvenici s dva sveučilišta u Švedskoj pokazalo je da na osnovi objave statusa korisnika na najpopularnijoj društvenoj mreži možemo saznati tko ima neke psihopatske osobine.

Velika tragedija: Nije gledao cestu, već žene na Facebooku…

Vezani članci Slika nije dostupna Volite li gorču kavu možda ste latentni psihopat Slika nije dostupna Dok ste sinoć spavali, na nebu se odvijao rijedak fenomen

Ovo je istraživanje nazvano 'Tamna strana Facebooka' te je njime obuhvaćeno nešto više od 300 korisnika najpopularnije društvene mreže na svijetu. Osobe koje su sudjelovale u ovom istraživanju prvo su morale ispuniti test osobnosti, a nakon toga su znanstvenici pratili i proučavali statuse koje su oni objavljivali na Facebooku te su zaključili da postoji povezanost između statusa koje objavljuju na Facebooku i nekih psihopatskih osobina.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju neke od takvih osobina većinom objavljuju negativne statuse poput statusa povezanih s npr. odsijecanjem glave i pornografijom. Znanstvenici su tijekom istraživanja mogli predvidjeti samo problematične i negativne ljudske osobine, dok su imali velikih problema u povezivanju pozitivnih ljudskih osobina sa statusima koje objavljuju na Facebooku.

'Narko selfie': Nećete vjerovati kako narko karteli koriste društvene mreže

Zanimljivo je da je jedno ranije ovogodišnje istraživanje koje je provedeno u SAD-u pokazalo da se na temelju fotografija objavljenih na Facebooku može predvidjeti koliko će korisnici biti sretni u budućnosti pa na Digital Trendsu kažu kako je pozitivne karakteristike korisnika Facebooka lakše otkriti proučavajući njihove fotografije, a ne tekstualne objave statusa.

Algoritam koji su razvili švedski znanstvenici može se lako koristiti i na drugim društvenim mrežama, a ne samo na Facebooku tako da, ako netko i na Twitteru, Pintrestu ili Googleu+ objavljuje fotografije i statuse povezane s nasiljem, postoji mogućnost da te osobe imaju neke psihopatske osobine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju