Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz sigurnosne kompanije Trend Micro upozoravaju da veliko povećanje malicioznih aplikacija koje prijete korisnicima mobilnih uređaja koji rade na Androidu


Količina lažnih i opasnih aplikacija namijenjenih mobilnim uređajima koji rade na Googleovom operativnom sustavu Android raste 'uznemirujuće velikom brzinom', upozorili su iz sigurnosne kompanije Trend Micro. Dodaju kako su početkom godine pronašli više od 5 tisuća malicioznih aplikacija za Androide, a prošlog mjeseca broj ovakvih aplikacija već je dosegao 20 tisuća.

A koliko su sigurni pametni telefoni?

Vezani članci Slika nije dostupna 'Žele dominirati svijetom': Google predstavio Android TV i Android Auto Slika nije dostupna Tim Cook tvrdi: Korisnici su nezadovoljni Androidom i masovno prelaze na iPhone

Predviđanja za sljedeće kvartale još su gora pa na Cnetu kažu da će tijekom trećeg tromjesečja broj aplikacija koje sadrže malware dosegnuti 38 tisuća, a u posljednja tri mjeseca ove godine broj ovakvih aplikacija mogao bi dosegnuti čak 130 tisuća tako da se ove 'zime nećemo trebati brinuti oko gripe, već oko pandemije malwarea za Android'.

Posebno su opasne maliciozne aplikacije u Googleovoj online trgovini Google Play s koje milijuni korisnika skidaju aplikacije za svoje uređaje koji rade na Androidu, a u Googleu još nisu pronašli rješenje za ovaj veliki problem.

U Trend Micru kažu da je do sada više od 700 tisuća korisnika Androida skinulo takve aplikacije prije nego ih je Google uklonio iz svoje trgovine.

Veliki problem za vlasnike telefona koji rade na Androidu jest mogućnost skidanja aplikacija i s drugih (nesigurnih) internetskih stranica na koje hakeri mogu postaviti brojne maliciozne aplikacije koje mogu iskoristiti za praćenje korisnika putem GPS-a, krađu podatka s telefona ili putem njih mogu nazivati telefonske brojeve po skupim tarifama čime će isprazniti račune vlasnika telefona.

Lažne aplikacije prazne račune korisnika Androida

Rik Ferguson iz Trend Micra kaže kako porast malicioznih aplikacija pokazuje veliki interes kriminalaca prema mobilnim platformama, pogotovo Andoridu – s obzirom da Googleov mobilni operativni sustav trenutno drži više od 50 posto mobilnog tržišta, jasno je zašto je upravo ova platforma najzanimljivija kriminalcima i hakerima

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.