Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najbolji ekran koji ste ikada vidjeli'

Sve što trebate znati o novom iPadu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi model iPada nije donio neke revolucionarne promjene, no predstavljeni noviteti gotovo će sigurno privući milijune korisnika i zadržati Apple kao predvodnika na tržištu tableta

Apple je jučer predstavio novi model iPada koji nije donio neke revolucionarne novitete i ničim nas nije iznenadio (o svim ovim opcijama čitamo već neko vrijeme), no u Appleu su uvjereni da će ovaj tablet potući konkurenciju i sigurno postati najprodavaniji tablet na tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon u prodaji! Čekanje u redu htjela naplatiti 2,500 dolara! Što se toliko čeka? Slika nije dostupna Napokon jeftiniji iPad? Apple za sljedeći tjedan priprema i neka iznenađenja?

Ono što je zanimljivo – i što nitko nije pogodio, jest ime novog tableta koji se ne zove iPad 3 ili iPad HD već novi iPad (new iPad).

Dvije su velike novosti koje donosi novi iPad i koje će zainteresirati veliki broj korisnika – velika rezolucija ekrana i podrška za LTE mreže.

O ekranu visoke rezolucije piše se već mjesecima tako da ovdje nema nikakvih iznenađenja te njegova rezolucija iznosi čak 2048x1536 piksela (podsjetimo, rezolucija ekrana iPada 2 iznosi 1,024 x 768 piksela), a neki novinari koju su sinoć imali prilike isprobati novi model iPada rekli da je riječ o nevjerojatno dobrom ekranuRyan Block sa stranice gdgt.com napisao je na Twitteru da je ovo 'najbolji ekran koji je ikada vidio'.

Drugi veliki novitet jest podrška za LTE pa će korisnici na tržištima na kojima je dostupna ova tehnologija moći surfati jako velikim brzinama (i do deset puta većim u odnosu na 3G), dok će ostali moći surfati manjim, 3G brzinama. Ovo je prvi Appleov uređaj koji ima podršku za LTE te su već sada krenule glasine kako podršku za mobilne mreže 4. generacije možemo očekivati i u iPhoneu 5 kojeg će Apple najvjerojatnije predstaviti tijekom listopada ove godine.

Izgled i dizajn novog iPada ostali su skoro pa identični – jedina promjena u novom modelu jest što je malo deblji u odnosu na iPad 2 (9,4mm u odnosu na 8,8mm) i malo teži (652g u odnosu na 601g – ove se brojke odnose na WiFi verzije).

Novi model Appleova tableta trebao bi napokon zadovoljiti i mobilne fotografe (iako sumnjamo da će ga previše ljudi koristiti kao fotoaparat) pa tako dolazi s 5MP kamerom (iPad 2 ima samo 0,7MP kameru) s naprednom optikom (poput one u modelu iPhone 4S) s kojom se mogu snimati 1080p HD videozapisi te ima stabilizaciju slike tijekom njihova snimanja, dok se s prednje strane nalazi VGA kamera za video razgovore.

Mnogi su očekivali da će Apple na iPad dovesti i popularnog digitalnog asistenta Siri koji omogućava glasovno upravljanje, no umjesto Sirija predstavljena je mogućnost glasovnog diktiranja teksta tako da će umjesto tipkanja po virtualnoj tipkovnici ekrana biti dovoljni kliknuti na ikonu mikrofona i izdiktirati tekst – trenutno su podržani engleski, francuski, njemački i japanski jezik.

Veliko poboljšanje možemo očekivati ispod 'haube' pa tako Appleov tablet dolazi s novim i brzim A5X procesorom – zanimljivo je da su tijekom predstavljanja novog iPada i Appleovci spomenuli samo četiri grafičke jezgre (nisu spominjali procesorske jezgre), a pogled na njihovu stranicu otkriva da je u biti riječ o dvojezgrenom procesoru koji ima i četiri grafičke jezgre.

S obzirom da tijekom ove godine možemo očekivati velik broj tableta koji rade na Androidu i koji će raditi na Tegra 3 procesoru s četiri jezgre, na sinoćnjoj konferenciji napomenuli su kako novi A5X procesor ima čak četiri puta bolje grafičke performanse od Tegre 3.

Iz Nvidije (proizvođača Tegre 3) odmah su reagirali te su rekli da su Appleove izjave preopćenite te je potrebno prvo usporediti mogućnosti ovih procesora kako bi mogli donositi zaključke.

U Appleu tvrde da će, usprkos svim ovim poboljšanjima koja utječu na potrošnju baterije, novi iPad moći izdržati devet, odnosno čak deset sati rada s jednim punjenjem baterije, no u to bi se trebali uvjeriti u praksi.

Na odabranim tržištima (SAD, Velika Britanija, Japan, Njemačka, Francuska) novi iPad pojavit će se već sljedeći petak, a od 23. ožujka i u nekim drugim zemljama poput Slovenije, Italije i Austrije, ali nije poznato kada ga možemo očekivati u Hrvatskoj.

Cijena novog iPada ostaje ista (od 499 dolara), no zato je smanjena cijena iPada 2 koji je sada u SAD-u sto dolara jeftiniji pa će Amerikanci za 16GB WiFi model trebati platiti 399 dolara.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene