Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA-ina studija

Suprotni polovi: Dok se led na Arktiku dramatično topi, na Antarktici se širi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konstantno i dramatično smanjenje ledenog pokrivača u Arktičkom moru u posljednja tri desetljeća, već je duže vrijeme u fokusu znanstvenika, medija i javnosti. No, na suprotnom kraju zemlje, Antarktici, priča je posve drugačija.

Nova studija NASA-e pokazala je kako se razina morskog leda u razdoblju između 1978. i 2010. godine povećavala, i to za 10.560 kvadratnih kilometara svake godine. Čak štoviše, isti autori studije proveli su sličnu studiju prije nekoliko godina za razdoblje od 1978. do 2006. godine, a tada je prosjek širenja leda bio 6.880 kvadratnih kilometara na godinu. Znači, širenje leda oko Antarktike se čak i povećalo povećalo posljednjih godina, piše NASA.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici

>> Arktik se topi, Europi prijete ekstremno hladne zime!

Voditeljica studije Claire Parkinson, klimatologinja iz NASA-inog Goddard Space Flight centra, istaknula je kako povećanje na Antarktiku ipak nije jednako dramatično kao nestajanje leda na Arktiku.

Zemljini polovi imaju vrlo različitu geografiju. Arktičko more okružuje velika kopnena masa - Sjeverna Amerika, Greenland te Euroazija, koja drže većinu arktičkog ljetnog leda zarobljenim. Svake godine, događa se isti ciklus formiranja i topljenja arktičkog ljetnog leda, no u posljednja tri desetljeća, dramatično se počeo topiti stariji, vječni led, što rezultira dodatnim grijanjem mora i dodatnim povećanjem topljenja leda.

S druge strane, Antarktika je opasan otvorenim morem, koje dozvoljava ledenim kapama da se šire, ali isto tako pruža manje zaštite ledenom pokrivaču, prilikom ljetne sezone topljenja leda.

Isto tako, koristeći pasivne podatke dobivene putem satelita Nimbus 7, u NASA-i su otkrili kako rast leda na Antarktiku nije jednak na svim područjima, odnosno da je u navedenom periodu najviše leda godišnje nastalo na području Ross mora, dok su istovremeno područja Bellingshausen i Amundsen mora gubile led kroz isti period. No ukupno gledano, Antarktik je ipak dobivao više leda godišnje, nego gubio, dok je na Arktiku upravo suprotan slučaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene