Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na brzini 20 puta bržoj od zvuka

Supertajni hipersonični zrakoplov 'izletio iz kože'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Letenje 20 puta brže od zvuka pokazalo se lošim za 'kožu', čak i za super 'high-tech' letjelicu koju su razvili najbolji inženjeri istraživačke agencije američke vlade.

DARPA, Agencija za istraživanje naprednih obrambenih projekata, javnosti je ponudila svoje pretpostavke o tome što je uzrokovalo da njezina bespilotna letjelica hipersonične tehnologije (HTV-2), oblika vrha strelice, naglo izgubi kontakt i surva se u Pacifik samo nekoliko minuta nakon što je rezala nebo brzinom od 20 Macha u kolovozu prošle godine: išla je tako brzo da se njezina 'koža' (oplata) ogulila.

>> Ova će letjelica otkriti sve tajne Saturnovog mjeseca

Nakon osam mjeseci istrage, DARPA je zaključila kako se, iako je očekivano da HTV-2 izgubi dio oplate tijekom leta, "s aerostrukture ogulilo više dijelova kože letjelice nego što je bilo predviđeno", istaknula je agencija u priopćenju. Agencija je navela kako je očekivala da će HTV-2, koji ide tako brzo da može preletjeti udaljenost od New Yorka do Los Angelesa za 12 minuta, doživjeti "impulzivne udarne valove" na takvim brzinama, ali su šokovi koje je iskusila u kolovozu prošle godine bili "više od 100 puta snažniji od onih koje bi dizajn letjelice mogao izdržati".

Iako je test bio javan, pojedinosti o dizajnu HTV-2, stabilnosti sustava i potencijalnoj namjeni i dalje su strogo povjerljivi. Dva mjeseca nakon što je DARPA testirala HTV-2, američka vojska testirala je svoju hipersoničnu letjelicu - oružani sustav dugog doleta nazvan Napredno hipersonično oružje (AHW), dizajniran za udar na bilo koji cilj u svijetu u samo nekoliko sati. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene