Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Letenje 20 puta brže od zvuka pokazalo se lošim za 'kožu', čak i za super 'high-tech' letjelicu koju su razvili najbolji inženjeri istraživačke agencije američke vlade.


DARPA, Agencija za istraživanje naprednih obrambenih projekata, javnosti je ponudila svoje pretpostavke o tome što je uzrokovalo da njezina bespilotna letjelica hipersonične tehnologije (HTV-2), oblika vrha strelice, naglo izgubi kontakt i surva se u Pacifik samo nekoliko minuta nakon što je rezala nebo brzinom od 20 Macha u kolovozu prošle godine: išla je tako brzo da se njezina 'koža' (oplata) ogulila.

>> Ova će letjelica otkriti sve tajne Saturnovog mjeseca

Nakon osam mjeseci istrage, DARPA je zaključila kako se, iako je očekivano da HTV-2 izgubi dio oplate tijekom leta, "s aerostrukture ogulilo više dijelova kože letjelice nego što je bilo predviđeno", istaknula je agencija u priopćenju. Agencija je navela kako je očekivala da će HTV-2, koji ide tako brzo da može preletjeti udaljenost od New Yorka do Los Angelesa za 12 minuta, doživjeti "impulzivne udarne valove" na takvim brzinama, ali su šokovi koje je iskusila u kolovozu prošle godine bili "više od 100 puta snažniji od onih koje bi dizajn letjelice mogao izdržati".

Iako je test bio javan, pojedinosti o dizajnu HTV-2, stabilnosti sustava i potencijalnoj namjeni i dalje su strogo povjerljivi. Dva mjeseca nakon što je DARPA testirala HTV-2, američka vojska testirala je svoju hipersoničnu letjelicu - oružani sustav dugog doleta nazvan Napredno hipersonično oružje (AHW), dizajniran za udar na bilo koji cilj u svijetu u samo nekoliko sati. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.