Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poput kokaina

Stručnjaci tvrde: Kanibalizam može postati ovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanibalizam je kroz povijest bio ili pitanje opstanka ili je imao vjerske razloge. U moderno doba, interpretacija kanibalizma se fokusira na pitanje ovisnosti ili duševne bolesti, kažu stručnjaci.

'Ljudi koji sudjeluju u nečem takvom kažu kako ih preplavi osjećaj euforije', kazala je glavna terapeutkinja klinici Summit Malibu u Kaliforniji Karen Hylen za Huffington Post. 'Te individue imaju psihopatske tendencije, ali općenito nisu psihotični. Oni točno znaju što rade'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kanibal dogovarao sastanak s 14-godišnjakinjom 'Bio bih darežljiv prije nego što te pripremim za jelo' Slika nije dostupna Kao iz noćne more Otimali djecu pa neke prodavali, a neke - pržili i jeli!

>> SAD: Student ubio cimera, raskomadao tijelo, te pojeo njegovo srce i mozak

Hylen kaže kako kanibalizam često počinje kao fantazija koju osoba 'vrti' u svojoj glavi. No, kada ta osoba jednom zaista i proba ostvariti svoju fantaziju centar za zadovoljstvo u mozgu postaje aktivan i ispušta velike količine dopamina - slično onome što se događa kada netko uzme kokain. Jednom kada se to dogodi, ističe terapeutkinja, kanibalov mozak traži 'aktivnost' kako bi ponovno iskusio taj osjećaj. To, kaže, dovodi do ciklusa kanibalizma koji se može prekinuti jedino vanjskom intervencijom. Ovisnost kanibala raste ne samo s aspekta prehrane, već i kao ritual lova na plijen, tvrdi Hylen.

Za razliku od drugih ovisnosti, šanse da prosječna osoba postane ovisnik o kanibalizmu su iznimno niske.

'Da bi se došlo u to stanje potrebno je potpuno pomanjkanje suosjećanja i mogućnosti da se iskuse normalni ljudski osjećaji', kaže Hylen. 'Općenito, manje od 1 posto stanovništva su klasificirani kao psihopati, iako ih više može imati tendencije povezane s psihopatskim poremećajem'.

Čak i tada, naglasila je znanstvenica, neće svaki psihopat imati mentalni sklop kanibala. 'Samo najbolesnije pojedince će zabavljati takva ideja, a kamili njezino sprovođenje u djelo'.

Kako je kanibalizam prilično rijedak i zbog toga se nalazi na samom kraju spektra ovisnosti, Hylen naglašava kako je liječenje vrlo teško. 'Do danas nije pronađen učinkovit lijek ili tretman za te ljude'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene