Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako su poskupjeli energenti, računi za režije mnogima zadaju glavobolju. U 2011. godini 118.944 osobe imale su prigovor na visinu svojih računa. Čak 100.000 ih je usvojeno. Savez udruga za zaštitu potrošača od sada nudi uslugu pomoću koje možete provjeriti slaže li se vaša potrošnja s onim što ste dobili na računu.


Ulazak u stan i paljenje svjetla, uključivanje televizora, laptopa. Tako bez razmišljanja u nekoliko trenutaka naglo povećamo potrošnju struje u kućanstvu. Možda ne znate koliko to točno iznosi u kunama, no kada se računi skupe na kraju mjeseca iznos je jasan.

Vezani članci Slika nije dostupna HEP dobio konkurenciju iz Slovenije, pogledajte koliko možete uštedjeti! Slika nije dostupna Izračunajte plaćate li koliko ste potrošili!

Zato je stvoren Tokelen -usluga koja se nalazi na stranicama saveza udruga za zaštitu potrošača. Financiralo ga je ministarstvo gospodarstva. Pomoću njega možete lakše regulirati visinu svojih režija.

'Preko brojila, bilo dvotarifnog ili jednotarifnog utvrdi se kolika je potrošnja električne energije i program automatski izbaci koliki je trošak električne energije. Ne samo naknada koja ide HEP-u, tu je uključena i naknada za obnovljive izvore, tu je uključen i PDV', kaže Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

>> Grijanje više nećemo plaćati po kvadraturi nego po potrošnji

Mogu se provjeriti i pojedina trošila u kućanstvu. Od pripreme hrane, grijanja, hlađenja, higijene do rasvjete. Troškovi mogu biti još niži ako primjerice ploču štednjaka uključite tek kada je posuda na njoj, ako hladnjak postavite dalje od izvora topline, ako elektroničke uređaje isključujete kada ih ne upotrebljavate te ako, primjerice, hladnu vodu puštate prije tople.

'Sve su to sitne mjere, vrlo jednostavne, ne izazivaju dodatne troškove, a moguće je da prosječni potrošač smanji troškove za 10 do 15 posto', kaže Kurtović.

Kada se već na cijene ne može utjecati, jedino preostaje mijenjati navike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju