Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski biokemičar Pierre Calleja nedavno je napravio lampu koju napajaju mikroalge koje se 'hrane' ugljičnim dioksidom.


Znanstvenik se nada kako će ove lampe pomoći u smanjenju emisija CO2. Osim kao ulična rasvjeta one se mogu koristiti svugdje, od domaćinstava do javnih garaža, posebice u gusto naseljenim gradskim sredinama gdje su vrlo velike emisije opasnih stakleničkih plinova.

Vezani članci Slika nije dostupna KLIMATSKE PROMJENE Kamo strpati CO2 koji izvučemo iz atmosfere? Slika nije dostupna RAZINA CO2 U ATMOSFERI 'EKSPLODIRALA'

>> Zastrašujuće otkriće: Porast razine CO2 će ribe pretvoriti u 'pijane hazardere'?

Ove su lampe ustvari golemi spremnici napunjeni algama. U središtu spremnika se nalazi svjetlost koja, gledana izvana, izgleda - zeleno. Ne samo da su ugodne oku već su i samoodržive. Potreban im je samo CO2 kojeg na planeti Zemlji 'imamo i za izvoz'. Samo jedna ovakva lampa godišnje može apsorbirati tonu CO2 - što je jednako količini koju jedno stablo apsorbira tijekom cijelog života.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.