Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu razvili su virus koji se može velikim brzinama širiti bežičnim mrežama


Znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu napravili su računalni virus koji se širi WiFi mrežama brzo poput prehlade. Na Mashableu kažu kako je ovo vjerojatno prvi ovakav oblik virusa koji se, 'širi putem zraka, baš poput prehlade', odnosno čije širenje ovisi o udaljenosti između WiFi mreža.

Vezani članci Ozren Polašek - 1 Član Znanstvenog savjeta kaže je broj novozaraženih u Hrvatskoj još visok, ali otkrio i dobru vijest: "To je naznaka promjene trenda" Slika nije dostupna VIDEO: Što se sve događa kad kišemo

Ovaj malware nazvan je Kameleon, a treba napomenuti kako je ovo samo koncept kojeg su razvili znanstvenici kako bi dokazali da postoji mogućnost da se jednog dana ovakvi virusi zaista pojave i napadnu WiFi mreže. Također, zahvaljujući Kameleonu, sigurnosni istraživači moći će se na vrijeme pripremiti na potencijalno širenje ovakvih virusa i do tada već pripremiti rješenje za njih.

Virus se širi koristeći pristupne točke putem kojih se korisnici povezuju s internetom (najčešće na javnim mjestima) te se brže širi na područjima na kojima ima više ljudi jer na takvim područjima (kafići i restorani) ima veći broj pristupnih točaka.

Ubacili im virus: Policija morala platiti hakerima za otključavanje računala!

Princip rada ovog virusa je sljedeći – kada Kameleon napadne jednu pristupnu točku, on ne utječe na njen rad, već skuplja podatke svih korisnika koji se povezani s tom pristupnom točkom te podatke o drugim pristupnim točkama u blizini s kojima se može povezati i preuzeti kontrolu nad njima. Ono što je posebno zanimljivo jest da je ovaj virus toliko agresivan da konstantno traži ranjive bežične mreže, a ako naiđe na zaštićene pristupne točke, on ih zaobilazi i jednostavno krene dalje u potragu za ranjivim mrežama.

Osim zbog ovakvog načina širenja, ovaj je virus jako opasan i zato što ne napada individualna računala, već mreže tako da ga je gotovo nemoguće otkriti koristeći većinu današnjeg sigurnosnog softvera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook