Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rickettsov Apple-1

VIDEO Ovo je računalo od milijun dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo ikad proizvedeno Apple računalo, odnosno Apple 1, koje je suosnivač te tvrtke Steve Jobs prodao iz garaže svojih roditelja za 600 dolara 1976. godine, moglo bi dostići prodajnu cijenu i od milijun dolara na aukciji.

U listopadu je cijena sličnog Apple-1 računala koje je proizveo Steve Wozniak, bivši partner Stevea Jobsa i drugi suosnivač Applea, dostigla cijenu od 905. 000 dolara, a aukcijska kuća Christie's očekuje da bi cijena prvog originala mogla doesći i milijun dolara.

Riječ je o takozvanom Rickettsovom Apple-1 računalu, koje je naziv dobilo po svojem prvom vlasniku Charlesu Rickettsu. To je ujedno i jedino poznato preživjelo Apple-1 računalo za koje je dokumentirano da ga je kupcu osobno prodao sam pokojni Jobs.

"Sve je počelo s ovim Apple-1 računalom", istaknuo je Andrew McVinish, direktor Christie'sa. Računalo prodaje Robert Luther, kolekcionar iz Virdžinije, koji ga je kupio 2004. godine na policijskoj dražbi jednog osobnog skladišta.

"Znao sam da je prodano iz garaže Stevea Jobsa u srpnju 1976. godine, jer sam imao poništeni ček kupca", napisao je Luther na Kickstarter stranici kojom pokušava prikupiti sredstva za knjigu o povijesti tog računala.

prethodni vlasnik računala bio je bio je Bruce Waldac, koji ga je kupio 1999. godine.

Jobs i Wozniak su proizveli ukupno još 150 Apple-1 računala, a vjeruje se kako je manje od 50 preživjelo do dan danas, s tim da ih je tek šest u još funkcionalnom stanju, prenosi Daily Mail.

Apple-1 imao je svega 8 kilobajta memorije, a početna cijena bila mu je 666.66 dolara, jer je navodno Wozniak jako volio ponavljanje brojeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene