Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sada na jednostavan način možete provjeriti s kim ste se najviše dopisivali putem Gmaila, koliko ste mailova razmijenili i koje ste pojmove najviše pretraživali putem Googleove tražilice


Google je predstavio novu i zanimljivu opciju putem koje ćete moći pratiti vaše korisničke aktivnosti na različitim računima koje imate na Googleu – Account Activity, odnosno Aktivnosti računa.

Vezani članci Slika nije dostupna Znate li što Google danas slavi? Slika nije dostupna Dobra vijest iz Googlea - moći ćete obrisati mail kojeg ste već poslali

Da bi pratili svoje aktivnosti na Googleovim računima potrebno je aktivirati ovu opciju, nakon čega će Google na vašu mail adresu slati izvješća o tim aktivnostima i korištenju računa.

Prilikom prve aktivacije Google će vam poslati mail u kojem trebate kliknuti na 'Otvori izvješće o aktivnosti računa' nakon čega će se otvoriti nova stranica na kojoj ćete ponovno morati upisati svoju lozinku (zbog sigurnosti) i nakon toga ćete moći pristupiti traženim podacima.

Najzanimljivije informacije koje možemo saznati iz ovih izvješća jesu one o komuniciranju putem Gmaila, o pretraživanju putem Googleove tražilice te koliko su se često videozapisi korisnika prikazivali na YouTubeu.

Tako možemo otkriti koliko smo se dopisivali tijekom proteklog mjeseca (broj poslanih i primljenih mailova i broj kontakata s kojima smo se dopisivali) te možemo saznati s kojim smo se osobama najviše dopisivali putem našeg Gmail računa i koliko smo mailova s tim osobama razmijenili.

Također, ovdje ćete moći vidjeti s kojih lokacija, računala i web preglednika ste se prijavljivali na vaš Google račun (npr. iz Hrvatske, putem Chromea i s računala koja rade na Windowsima) te na ovaj način možete provjeriti i da li je još tko koristio vaš Google račun pa ako primijetite da se netko spajao iz drugih zemalja ili koristio druge preglednike, odmah promijenite svoju lozinku.

Aktivnost računa omogućava i praćenje web povijesti – koliko ste pretraživali internetske stranice putem Googlea i koje ste pojmove najčešće tražili, no da bi se ti podaci zabilježili morate imati uključenu opciju web povijesti.

Na Googleovom službenom blogu kažu da je ova opcija još u beta fazi te pozivaju sve korisnike da je testiraju i svoja zapažanja podijele s Googleom koji u budućnosti Aktivnosti računa namjerava proširiti i na svoje druge servise i na taj način korisnicima omogućiti 'bolje razumijevanje i upravljanje informacijama na Googleu'.