Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike novčane kazne!

Pronađen učinkovit način za borbu protiv piratstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon primjene tzv. 'three strikes' pravila prepolovljeno je piratstvo u Novom Zelandu

Borba protiv internetskog piratstva traje već godinama, ali većina zabrana koje su diskografi i filmaši poduzeli kako bi spriječili ilegalno skidanje glazbe i filmova do sada nije donijela željene rezultate.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza u obrazovanju I oni zabranjuju mobitele u školama: ''Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju'' Slika nije dostupna Usvojena žalba Kim Dotcom pušten iz zatvora u kućni pritvor

Zbog skidanja sadržaja moguća zabrana pristupa internetu!

Prema informacijama koje je objavio BBC, čini se da su u Novom Zelandu pronašli (djelomično) učinkovit način za borbu protiv piratstva u primjeni 'three strikes' pravila – kada se korisnike uhvati u skidanju glazbe i filmova na internetu pošalje im se pismo u kojem ih se upozorava da je ilegalno skidanje s interneta kažnjivo, a ako korisnik nastavi s downloadom piratske glazbe i filmova i dobije treću takvu opomenu, može biti kažnjen novčanom kaznom i do 15 tisuća novozelandskih dolara.

Od početka primjene ovog pravila količina internetskog piratstva se prepolovila, a iz organizacije glazbenika u ovoj zemlji (Rianz – The Recording Industry Association of New Zealand) kažu da je do sada poslano više od 2,700 pisama u kojima se korisnike upozorava na skidanje piratskog sadržaja, ali je jako mali broj njih do sada dobio i treću opomenu i niti jedan takav korisnik još se nije pojavio pred tzv. 'copyright tribunalom' koji bi im trebao odrediti kaznu.

No, nakon početnog smanjenja piratstva – prvi mjesec nakon uvođenja 'three strikes' pravila broj pregleda piratskih filmova (iz top 200 najgledanijih filmova) smanjio se sa 110 tisuća na 50 tisuća, stopa piratstva više se nije smanjivala te i dalje oko 40 posto internetskih korisnika u Novom Zelandu skida piratski sadržaj.

Iz Rianza zato u budućnosti žele povećati broj pisanih opomena koje šalju korisnicima što bi moglo dodatno utjecati na smanjenje piratstva, no prije toga zahtijevaju da se smanji naknada koju moraju dati operaterima za slanje pismenih opomena koja trenutno iznosi čak 25 dolara.

Na BBC-u kažu da mjere koje Velika Britanija provodi u borbi protiv piratstva uključuju blokadu pristupa Pirate Bayju te da je i u toj zemlji donesen zakon koji uključuje 'three strikes' pravilo i omogućuje slanje pisama upozorenja korisnicima za koje se sumnja da skidaju ilegalan sadržaj, no njegova je primjena odgođena za 2014. godinu.

Piratstvo može utjecati i na povećanje prodaje glazbe!

Na primjeru Novog Zelanda vidljivo je da, iako je jasno da se piratstvo ne može zaustaviti, prijetnja slanjem opomena i visokim novčanim kaznama ipak može utjecati na smanjenje piratstva i ilegalno skidanje glazbe i filmova.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene