Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Procvat života na Zemlji rezultat je nezamislivog razaranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksplozija supernova, odnosno trenutak umiranja zvijezda u gigantskim eksplozijama koje mogu zasjeniti sjaj cijele galaksije, jedan je od najrazornijih događaja u svemiru, no nova studija sugerira kako je val kozmičkih zraka iz supernove pridonio razvoju života na Zemlji.

Naše Sunce u dalekoj je povijesti prolazilo blizu supernova, a Sunčev sustav našao se "okupan" u kozmičkim zrakama, koje su prouzročile procvat života na našem planetu, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju

"Evolucija života zrcali evoluciju čitave galaksije", kaže profesor Henrik Svensmark s Tehničkog sveučilišta u Danskoj. Svensmark je provjerio geološke i astrološke podatke sve do unazad 500 milijuna godina te uzeo u obzir blizinu Sunca supernovama, dok se ono kretalo našom galaksijom.

Pratio je razvoj života tijekom daleke povijesti istrajavajući podatke o najočuvanijim fosilima te otkrio kako je raznolikost vrsta na Zemlji bila najveća u trenucima kada je kozmičko zračenje sa supernova bilo najjače na Zemlji.

Svensmark je uspio na koji način su varirale eksplozije supernova tijekom vremena, u blizini Sunčevog sustava u dalekoj povijesti. Njegovo istraživanje je isto tako pokazalo kako supernove mogu imati nepredvidive i katastrofalne efekte na klimu, zbog kojih razina mora može pasti i do 25 metara zbog ekstremne hladnoće na površini planeta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene