Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi model prije 33 godine

Povratak u prošlost: Sjećate li se još ovoga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sony je na današnji dan, prije 33 godine, pokrenuo revoluciju u glazbenoj industriji kada je u prodaju pustio prvi Walkman.

Prvi niskobudžetni model Walkmana bio je TPS-L2, plava metalna kutijica koja je omogućavala stereo reprodukciju glazbe te snimanje glasa i to u varijanti preko postojećeg audio zapisa. Njegova preteća bio je model TC-D5, koji zbog svoje težine i cijene nije bio privlačljiv široj javnosti. Tadašnji direktor Sonyja, Morita, naredio je svojima zaposlenicima da proizvodu novi model koji će biti lakši i dovoljno jeftin za masovnu proizvodnju.

Nakon što je takav model proizveden, ostao je problem kako ga nazvati. Voditelj proizvodnje predložio je ime 'Walkman', međutim vrh kompanije bio je skeptičan prema tom imenu. Bilo je još prijedloga, poput ' Walky', no na kraju su se ipak odlučili za Walkman.

>> Walkman se prestao proizvoditi

Morita je bio zabrinut da će novi Walkman biti neprivlačan mlađoj populaciji zbog svojih slušalica, koje su bile veće od samog uređaja.

Kako bi promovirali Walkman mladim Japancima, Sony je angažirao mlade koji su hodali po centru i nudili prolaznicima da poslušaju odličnu kvalitetu zvuka.

U samo mjesec dana nakon što je pušten u prodaju, bio je rasprodan. Walkman je bio popularan među svim generacijama, ne samo onima mlađim od 20 godina.

Pojavom digitalnih reproduktora zvuka, walkman je napokon izgubio bitku s napretkom tehnologije.Potražnja za proizvodom koji reproducira kasete toliko se smanjila da je velika japanska tvornica odlučila zaustaviti proizvodnju ovog nekada prestižnog i tehnološki naprednog uređaja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene