Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kinezi na prvom mjestu!

Ovo su najvrjednije privatne tehnološke kompanije na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Business Insider objavio listu top sto privatnih tehnoloških kompanija, a prvo mjesto na ovom popisu zauzela je kineska kompanija Alibaba Group.

Novinari s portala Business Insider nedavno su objavili popis sto najvrjednijih privatnih tehnoloških kompanija Digital 100. Njihov je popis baziran na nekoliko mjerila poput zarade, broja korisnika, mogućnosti rasta te percepcije investitora oko tih kompanija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo superlativi Concept One Mate Rimca oduševio Bloomberg: 'To je zvijer!' Slika nije dostupna Bloombergov popis Hrvatska na listi 15 najjadnijih ekonomija na svijetu

U odnosu na prošlu godinu neke su se stvari promijenile jer su neke od najpopularnijih kompanija - prije svega Facebook, ali i Zynga i Groupon izašle na burzu i postale javne kompanije tako da više nisu na ovoj listi, a na Business Insideru napominju da su cijene dionica svih ovih kompanija od njihova izlaska na burzu smanjene u odnosu na IPO cijene i predviđanja analitičara.

Pogledajte popis top 20 tehnoloških kompanija s Digital 100 liste:

1. Alibaba Group - procijenjena vrijednost 40 milijardi dolara. Ova kineska internetska kompanija obuhvaća više različitih segmenta poslovanja poput e-trgovine, tražilice i servisa za računarstvo u oblaku, a namijenjena je poslovanju kompanija i običnim korisnicima. Nedavno je Yahoo prodao svoj udio u Alibabi (upravo je na temelju prodaje tog udjela vrijednost kompanije procijenjena na 40 milijardi dolara), a vrijednost transakcija Alibabe u proteklih godinu dana premašila je 12 milijardi dolara.

2. Bloomberg - 35 milijardi dolara. Iako je Bloomberg prisutan na različitim tržištima, na Business Insideru kažu da su njegov najvažniji dio upravo digitalni mediji. Vrijednost Bloomberga u 2008. godini iznosila je oko 25 milijardi dolara, a ona je sada deset milijardi dolara veća te je ova kompanija tijekom prošle godine ostvarila prihod od 7,6 milijardi dolara, što je povećanje od više od deset posto u odnosu na 2010.

3. Twitter - 5,25 milijardi dolara. Na BI-u kažu da neke kompanije procjenjuju vrijednost Twittera na oko deset milijardi dolara, no napominju da danas živimo u vremenu 'nakon Facebooka' i njegova izlaska na burzu tako da treba biti puno oprezniji prilikom izračunavanja vrijednosti ovih kompanija. Twitter je prošle godine ostvario prihod od 140 milijuna dolara, ove godine on bi trebao doseći 350 milijuna, a očekuje se da će u 2014. godini prihod premašiti milijardu dolara.

4. 360Buy - 5 milijardi dolara. Ovu kompaniju za e-trgovinu nazivaju 'kineskim Amazonom' te je njena vrijednost (po ulaganjima) prošle godine procijenjena na 6,4 milijardi dolara, dok na Business Insideru smatraju da ona ipak vrijedi pet milijardi dolara. U 2010. ova je kompanija ostvarila prihod od 1,7 milijardi dolara, a u 2011. 3,3 milijarde, a navodno razmišljaju i o skorašnjem izlasku na burzu.

5. Palantir Technologies - 3,5 milijardi dolara. Ovo je platforma za analizu podataka koja je prvenstveno orijentirana na financijski sektor i državne institucije. Na Business Insideru predviđaju da će prihodi ove kompanije u 2012. doseći između 350 i 400 milijuna dolara, dok je ta brojka prošle godine iznosila oko sto milijuna dolara.

6. Dropbox, servis za razmjenu datoteka putem interneta, procijenjena vrijednost 3.5 milijardi dolara

7. Square, omogućava mobilno plaćanje putem iPhonea, iPada i Androida, vrijednost $3.2 milijardi dolara

8. MLB.com, prijenos i praćenje najpopularnije bejzbolske lige na svijetu, vrijednost 3.1 milijardi dolara

9. SoftLayer, hosting kompanija bazirana na računarstvu u oblacima, vrijednost 2,8 milijardi dolara

10. Vente-Privee, francuska kompanija za e-trgovinu, vrijednost 2,6 milijardi dolara

11. VANCL, e-trgovina specijalizirana za odjeću, vrijednost 2,3 milijardi dolara

12. Airbn, servis za iznajmljivanje apartmana, vrijednost 2 milijarde dolara

13. Pinterest, društvena mreža za objavljivanje i razmjenu fotografija, vrijednost 2 milijarde dolara

14. Datapipe, kompanija za upravljanje IT uslugama, vrijednost 2 milijarde dolara

15. Spotify, online streaming glazbeni servis, vrijednost 2 milijarde dolara

16. Craigslist, stranica za oglašavanje, vrijednost 2 milijarde dolara

17. Flipkart, indijska kompanija za e-trgovinu, vrijednost 2,3 milijardi dolara

18. Ozon Group, e-trgovina koju nazivaju 'ruskim Amazonom', vrijednost 1,5 milijardi dolara

19. Wonga, južnokorejska financijska kompanija za izdavanje kratkoročnih kredita u manjim iznosima, vrijednost 1,2 milijarde dolara

20. Hulu, online video servis, vrijednost 1,2 milijarde dolara

Od ostalih poznatijih kompanija na ovoj listi treba izdvojiti da se na 23. mjestu nalazi Rovio, kompanija poznata po popularnoj igri Angry Birds (s procijenjenom vrijednosti od 1 milijarde dolara), na 32. mjestu nalazi se Evernote (700 milijuna dolara), na 46. Tumblr (500 milijuna dolara), na 60. Kickstarter (350 milijuna dolara), na 70. Foursquare (300 milijuna dolara), na 89. SoundCloud (200 milijuna dolara), a na 96. mjestu nalazi se Shazam s procijenjenom vrijednosti od 175 milijuna dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene