Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hubble opet ruši rekorde

Ovo je novi najdublji pogled u svemir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogled NASA-inog teleskopa-veterana Hubblea neprestano pomiče granice pogleda u duboki svemir. Astronomi koji prate njegov rad napravili su novi, dosad najdublji pogled u svemirska prostranstva.

NASA-ini astronomi tako sada gledaju u predio svemira, koji ne samo da je najdublji, već i najstariji, odnosno star tek nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog praska. Otkrili su i šest novih galaksija iz tog perioda, a studija koju su objavili procjenjuje i udaljenost sedme galaksije, koja je prema njihovom mišljenju još starija i starija od bilo kojeg objekta u svemiru dosad identificiranog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet ništa... NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe?

>> Slavi 22 godine u svemiru: Ovo su najbolje fotke teleskopa Hubble

Ta sedma galaksija nazvana je UDFj-39546284 i potječe iz vremena kad je svemir bio na samo tri posto svoje sadašnje starosti, prenosi BBC.

Astronomi koji su objavili rezultate najdubljeg pogleda u svemir dosad su Richard Ellis s kalifornijskog Instituta tehnologije te Jim Dunlop i Ross McLure sa Sveučilišta Edinburgh. Njihovo otkriće značajno je i po tome što daje jasan uvid u najraniju povijest svemira.

Njihovi podaci podupiru teoriju kako su prve galaksije prikupljale svoje zvijezde postupno, a ne naglo. Astronomi su to primijetili uspoređujući broj galaksija nakon što se svemir počeo širiti i prije tog doba. Gledajući tako unazad, primijetili su lagani pad u broju nebeskih tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene