Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cyber opasnosti

Opasan trend: Sve više hakerskih napada sponzoriraju države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je veći broj hakerskih napada na privatne kompanije koje sponzoriraju države – Amerikanci optužuju Kineze, a mnogi smatraju da upravo SAD stoje iza brojnih napada

Hakiranje postaje sve veći problem, kako za privatne korisnike, tako i za privatne kompanije, ali i države koje su čestu na udaru hakera koji se pokušavaju dokopati osjetljivih informacija i uništiti državnu infrastrukturu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasljednik Stuxneta! Amerikanci razvili novo opasno cyber oružje? Slika nije dostupna You`ve been – thunderstuck! Nuklearna postrojenja napao AC/DC virus!

Prema rezultatima posljednjih istraživanja o sigurnosnim propustima u korporativnim mrežama koje je Verizon proveo u suradnji s Infosecom, u 2012. godini druga najveća cyber prijetnja kompanijama postali su cyber napadi sponzorirani od strane država.

Najopasnije cyber oružje razvili su Amerikanci i Izraelci i još 2008. napali Iran!

Iako se u ovom izvještaju ne spominju konkretne države, nedavno su Amerikanci optužili Kinu za učestala hakiranja, dok su brojni analitičari proteklih godina za najveće cyber napade optužili Amerikance i Izraelce koji navodno stoje iza virusa Stuxnet i Flame s kojima su napali Iran i još neke države.

Na prvom mjestu kao glavni razlog hakiranja i dalje se nalazi financijska korist te većina hakera napada i probija korporativne mreže kako bi se dokopali novca. Ono što je najveći problem za kompanije jest što su često potrebni mjeseci kako bi pronašli sigurnosne propuste u svojim mrežama koje hakeri cijelo vrijeme mogu iskorištavati i krasti osjetljive podatke, a da kompanije toga nisu niti svjesne.

Na BBC-u kažu da je čak 75 posto hakerskih napada na kompanije motivirano upravo financijskim ciljevima, a oko dvadeset posto napada sponzorirale su države čiji je glavni cilj dokopati se tajnih i važnih informacija, odnosno intelektualnog vlasništva kompanija.

Wade Baker, jedan od glavnih istraživača koji je radio na ovom izvještaju rekao je da je najveća promjena koju su zapazili u 2012. godini upravo porast državne špijunaže. Dodaje da su se u tim napadima hakeri najviše služili različitim phisherskim taktikama, lažnim internetskim stranicama, iskorištavanjem propusta u popularnim aplikacijama i drugim taktikama te napominje da, usprkos raširenom korištenju sigurnosnih alata, hakeri često uspiju probiti zaštitu i provaliti u računalne sustave.

Ono što je posebno zanimljivo jest da, usprkos tome što kompanije pokušavaju zakrpati sve rupe i sigurnosne probleme, hakeri i dalje ne mijenjaju taktiku te često koriste isti tip napada s kojima uspješno probijaju sigurnosnu zaštitu korporativnih mreža.

Rat špijunima i hakerima: Amerikanci će odgovoriti na cyber napade Kineza?

Baker posebno napominje da bi se kompanije, kako bi povećale zaštitu, trebale fokusirati na zaštitu vitalnih informacija, ali i da bi trebale razmjenjivati informacije o hakerskim napadima i samim napadačima kako bi se sve kompanije mogle prilagoditi posljednjim trendovima i obraniti od napada.

Inače, rezultati ovog istraživanja objavljeni su upravo u vrijeme kada je u SAD-u izglasana CISPA, prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti slobodnu razmjenu informacija o hakerskim napadima između privatnih kompanija i države, ali koji sa sobom donosi i velike potencijalne probleme za privatnost korisnika.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene