Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno na sudu

Nova tužba protiv Facebooka zbog kršenja privatnosti korisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korisnici su optužili Facebook za skeniranje njihovih privatnih poruka i iskorištavanje tih podataka za zaradu

Ova godina nije dobro počela za Marka Zuckerberga i Facebook jer se ovoj kompaniji priprema još jedna tužba i to zbog kršenja privatnosti njihovih korisnika. Ovakve tužbe sigurno nisu novost za Facebook jer se korisnici godinama bune na probleme s privatnosti na ovoj mreži, a posljednja tužba odnosi se na praćenje privatnih poruka između korisnika ove mreže. Kako prenose na Cnetu, Matthew Campbell i Michael Hurley tužili su Facebook zato što je ova mreža bez njihovog znanja skenirala njihove privatne poruke i te informacije iskoristila za povećanje profita.

Facebook je 'Mrtav i pokopan'?!

Tužba se bazira na podacima sigurnosne kompanije High-Tech Bridge koja je upozorila kako Facebook skenira privatne poruke i linkove koje korisnici dijele u tim porukama i te informacije dijeli s oglašivačima. Skeniranje se definira kao 'mehanizam tajnog prikupljanja podataka koji pomaže u poboljšanju marketinškog algoritma i povećanju profita korištenjem informacija o korisnicima'.

U ovoj se tužbi tvrdi kako su korisnici najveće društvene mreže na svijetu uvjereni kako su poruke koje razmjenjuju putem Facebooka u potpunosti privatne, odnosno kako nitko ne prati njihov sadržaj zbog čega oni u porukama pišu neke stvari koje sigurno ne bi pisali kada bi bili svjesni da ih netko nadzire i prati njihovu komunikaciju. Ova posljednja tužba protiv Facebooka podnesena je u ime svih korisnika iz SAD-a koji su poslali ili primili poruku koja sadrži link na neke internetske stranice (ovdje se vjerojatno radi o milijunima korisnika) te su njoj traži da Zuckerbergova kompanija prekine s tom praksom praćenja privatnih poruka i traži financijska odšteta za svakog korisnika.

Facebook u problemima: Ovu tužbu nisu očekivali

Na Bloombergu napominju kako Facebook nije jedina kompanija koja se našla na udaru korisnika zbog skeniranja privatnih poruka i profitiranja korištenjem tih informacija te slične probleme imaju i korisnici Yahooa, Googlea i LinkedIna.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene