Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duboko u plinu i prašini

Nevjerojatan doživljaj: Promatrali rođenje novoga planeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su iz Čilea promatrali nevjerojatan prizor rađanja novoga planeta.

Radioteleskop ALMA, veliki međunarodni astronomski projekt u pustinji Atakama u Čileu, omogućio je uvid u stvaranje golemog plinovitog planeta.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Uveden policijski sat VIDEO Vatrena stihija u Čileu ubila 64 osobe, predsjednik ima loše vijesti: "Ta će brojka sigurno rasti i to značajno" Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

Nebesko tijelo nazvano HD 142527 okruženo velikim diskom plina i svemirske prašine promatrali su astronomi Europskoga opservatorija zvijezda. Disk plina koji okružuje tijelo razdvojen je u dva dijela, između kojih se nalazi ogroman prazan prostor. Njegove su dimenzije veće i od cijelog Sunčeva sustava.

>> Ove godine nebom će proći komet sjajniji od mjeseca!

Teoretičari tvrde da divovski planet raste apsorpcijom plina kroz 'mostove' kroz koje plin dolazi do njega, piše Mashable. 'Astronomi su predvidjeli ta curenja, ali to sad prvi put možemo promatrati', kazao je Simon Casassus, sa sveučilišta u Čileu.

Zahvaljujući mreži antena ALMA-e, Casassus i njegova ekipa mogli su analizirati plin i prašinu oko tijela. 'Mislimo da se tu krije divovski planet i da je on uzrok dotoka plina', kažu znanstvenici.

Planet, međutim, nije moguće direktno promatrati, jer nastaje duboko u plinu i prašini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene