Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesan mjesec/planet

NASA snimila 'propadanje' atmosfere na Titanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in satelit Cassini, koji se nalazi u orbiti oko Saturna, zabilježio je zanimljive promijene na jednom od njegovih mjeseca.

Prema tim snimkama, čini se kako nebo iznad Titana 'propada' prema površini tog mjeseca, prenosi Science News. Od 2004. godine, Gornji dio atmosfere Titana, spustio se za preko 100 kilometara, što sugerira da promjena godišnjih doba na tom mjesecu čini i nešto više od stvaranja kiše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Saturnovog susjedstva Evo što je NASA otkrila na Titanu Slika nije dostupna Velike zalihe vode Na Saturnovu najvećem mjesecu Titanu postoji ocean?

>> Zemljin 'blizanac' nalazi se u Sunčevom sustavu, a ovo je njegovo nebo

Prve Cassinijeve snimke iz 2004. pokazivale su kako omotač oko Titana doseže visinu od 500 kilometara iznad površine, no nove snimke pokazuju kako je 'upao' na 360 kilometara visine.

Trenutna visina atmosferskog omotača oko Titana gotovo se u potpunosti podudara s onom, koju je zabilježio NASA-in Voyager 1981. godine. 'Za mene je to zadivljujuće', istaknuo je Robert West iz laboratorija Jet Propulsion u Pasadeni.

Jedna godina na Titanu traje koliko oko 30 godina na Zemlji pa to znači da Titan, više-manje, izgleda isto kao i 1981. godine. S iznimkom 2004. godine, kad je imao 'napuhanu' atmosferu. 'To je doista spektakularno. Gledate kako se taj svijet mijenja upravo pred vašim očima, a onda se pojave ti sasvim nepredviđeni događaji. tada jedva čekate da vidite što će se sljedeće dogoditi', Opisao je West.

Zasad, znanstvenici nisu uspjeli objasniti tu pojavu na Titanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene