Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pronađen je dosad najbolji kandidat za Zemljinog blizanca u svemiru. Egzoplanet je snimio teleskop Kepler, a nalazi se u "zelenoj zoni" oko zvijezde koja je zasad nazvana samo "M1 patuljak".


Veličinom svega 1,1 puta većom od Zemlje i u orbiti oko zvijezde koja je nešto manja od našeg Sunca, novootkriveno egzoplanet najbolji je kandidat za planet sličan našoj Zemlji, smatra astronom Thomas Basrclay iz NASA-inog istraživačkog centra Ames u Kaliforniji.

Vezani članci Slika nije dostupna NASA će objaviti nova otkrića Kepler svemirskog teleskopa Slika nije dostupna Sedam veličanstvenih: 10 razloga zbog kojih je otkriće sustava Trappist-1 škrinja s blagom

Barclay je otkriće najavio na konferenciji "Potrage za životom izvan Sunčevog sustava". Koristeći podatke koje je snimio teleskop Kepler, Barclay vjeruje kako se radi o egzosolarnom sustavu kojeg čine patuljasta zvijezda klase M (crveni patuljak) i pet planeta.

Potraga kreće 2018.: Otkrili novu metodu za otkrivanje izvanzemaljaca

Najudaljeniji planet u tom sustavu je najsličniji Zemlji dosad (barem po veličini), kaže Barclay i dodaje kako se nalazi u zoni pogodnoj za život i da možda ima vodu na površini, prenosi Daily Mail.

Sustav zasad nije imenovan, a podrobniji podaci o njegovim karakteristikama očekuju se kasnije tijekom 2014. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook