Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ključ leži u nanotehnologiji - antibakterijski papir mogao bi se koristiti u industriji hrane i lijekova, a vodootporni bi služio za tiskanje važnih dokumenata.


Zahvaljujući talijanskim znanstvenicima, s Istituto Italiano di Tecnologia u Genovi, uskoro se više nećete morati brinuti prospete li vodu po knjigama.Oni tvrde da su pronašli način kako papir učiniti otpornim na tekućinu i bakterije.

Vezani članci Požar, Ilustracija VIDEO Italija se bori s požarima na Sardiniji: Od Europe zatražili kanadere, evakuirane stotine ljudi Italija poplave, ilustracija Poplave pogodile Italiju: Hitne službe zatrpane pozivima

Oni su razvili proces kojim se može bilo koja celulozna vlaknasta površina, poput papira i tkanine, prekriti reaktivnim zaštitnim slojem. U procesu se kombiniraju vlaknaste molekule s otopinum nanočestica te se na taj način stava polimerska matrica.

Celulozna vlakna se namaču u ekrilnu otopinu u kojoj se nalaze nanočestice mangana i željeza, čime papir poprima magnetska svojstva. Stvar je u tome što navedena otopina pri namakanju omata svaku pojedinačnu vlaknastu nit papira i čini ga u potpunosni vodootpornim.

nadalje, procesom koji su osmislili talijanski znanstvenici, otopina se može mijenjati prema želji, čime se dodaju nove karakteristike, ili se povećavaju i smanjuju postojeće karakteristike. Ukoliko se doda malo koloidnog srebra papir ili tkanina postaju i antibakteriski.

Nakon svega navedenog, papir i tkanina i dalje zadržavaju svoja osnovna mehanička svojstva, odnosno papir se, primjerice, i dalje normalno savija. Primjena ove tehnologije ima ogroman potencijal. probajte samo zamisliti da vam svi dokumenti pokisnu, a zapravo niti jedan ne ostane mokar nakon toga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.