Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to smo dočekali

Napokon: Debi letećih automobila na Auto Showu u New Yorku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od stoljeća pisci znanstvene fantastike nas 'muče' vizijama letećih strojeva koji se mogu voziti i po cesti i po zraku. Mnoge tvrtke su taj san slijedile dugo vremena, no nikome još nije pošlo za rukom ostvariti ga. Do sada.

Tvrtka Terrafugia iz Massachusettsa dizajnirala je leteći automobil koji će, nakon što je napokon dobio sve potrebne prometne dozvole, biti predstavljen na međunarodnom Auto Showu u New Yorku koji se održava od 6. do 15 travnja, piše IBTimes.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

>> Nikada nećete pogoditi u što se pretvara ova kamp kućica!

Automobil, tehnički nazvan Transition (Promjena), ima sklopiva krila koja se uvlače kada vozi po cesti. Raspon krila je 8 metara, a uvlače se i izvlače pritiskom na jedan jedini gumb. U samo 30 sekundi od zrakoplova postaje automobil i obrnuto. S punim spremnikom može letjeti 740 kilometara brzinom od 177 kilometara na sat.

Iz tvrtke Terrafugia su poručili kako će biti spreman za prodaju do kraja godine. Očekivana cijena je 279.000 dolara, a do sada je već naručeno 100-tinjak komada.

Tvrtka je s industrijskim partnerima provela opsežne analize i testiranja simulacija sudara kako bi bili sigurni da vozilo zadovoljava sve sigurnosne standarde. Dozvoljeno im je korištenje laganih prozora od plastike i različitih vrsta guma od onih koje se koriste na ostalim vozilima. Kako bi se spriječilo pucanje vjetrobranskog stakla u slučaju udara ptice Terrafugia je koristila polikarbonske materijale umjesto stakla koje se inače koriste u automobilskoj industriji.

'Ovo je prvenstveno zrakoplov. Ideja je bila da ga možete dovesti i odvesti do piste. S punim spremnikom možete letjeti do mjesta udaljenog više od 700 kilometara', kazao je Richard Gersh iz tvrtke Terrafugia.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene