Više od stoljeća pisci znanstvene fantastike nas 'muče' vizijama letećih strojeva koji se mogu voziti i po cesti i po zraku. Mnoge tvrtke su taj san slijedile dugo vremena, no nikome još nije pošlo za rukom ostvariti ga. Do sada.


Tvrtka Terrafugia iz Massachusettsa dizajnirala je leteći automobil koji će, nakon što je napokon dobio sve potrebne prometne dozvole, biti predstavljen na međunarodnom Auto Showu u New Yorku koji se održava od 6. do 15 travnja, piše IBTimes.

Vezani članci Slika nije dostupna Skandal u avionu: Zabranili djevojčici (3) odlazak na wc Slika nije dostupna VIDEO Privatni zrakoplov morao sletjeti na autocestu u New Yorku

>> Nikada nećete pogoditi u što se pretvara ova kamp kućica!

Automobil, tehnički nazvan Transition (Promjena), ima sklopiva krila koja se uvlače kada vozi po cesti. Raspon krila je 8 metara, a uvlače se i izvlače pritiskom na jedan jedini gumb. U samo 30 sekundi od zrakoplova postaje automobil i obrnuto. S punim spremnikom može letjeti 740 kilometara brzinom od 177 kilometara na sat.

Iz tvrtke Terrafugia su poručili kako će biti spreman za prodaju do kraja godine. Očekivana cijena je 279.000 dolara, a do sada je već naručeno 100-tinjak komada.

Tvrtka je s industrijskim partnerima provela opsežne analize i testiranja simulacija sudara kako bi bili sigurni da vozilo zadovoljava sve sigurnosne standarde. Dozvoljeno im je korištenje laganih prozora od plastike i različitih vrsta guma od onih koje se koriste na ostalim vozilima. Kako bi se spriječilo pucanje vjetrobranskog stakla u slučaju udara ptice Terrafugia je koristila polikarbonske materijale umjesto stakla koje se inače koriste u automobilskoj industriji.

'Ovo je prvenstveno zrakoplov. Ideja je bila da ga možete dovesti i odvesti do piste. S punim spremnikom možete letjeti do mjesta udaljenog više od 700 kilometara', kazao je Richard Gersh iz tvrtke Terrafugia.