Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Meteoriti s Marsa i najveći komad stijenja s Mjeseca ikada ponuđen našli su se na najvećoj do sada dražbi meteorita održanoj u New Yorku koja je ubrala preko milijun dolara.


Na privatnoj dražbi bilo je ponuđeno oko 125 meteorita - od sivih rupičastih grudica željeza do sjajnih i glatkih nebeskih predmeta koji svjetlucaju s izvanzemaljskim draguljima - ali neki od najzanimljivijih predmeta, procijenjenih na 50.000 dolara i više, nisu našli kupce.

>> Golemi meteorit koji je sinoć obasjao nebo nad Britanijom

Primjerci Mjesečevih stijena s nama nevidljive strane Mjeseca prodani su za oko 10.000 dolara po komadu, što je znatno niže od prvih procjena. Svekupno se kamenje s Mjeseca prodalo za 330.000 dolara.

Dio meteorita Seymchan, čiji su dijelovi 60-ih godina pronađeni u Sibiru i sadrže olivin kristale (peridot), prodan je za 43.750 dolara. Nisu, međutim, prodani dijelovi meteorita Tissint koji je prošle godine pao u Maroko te željezni meteorit pronađen u pustinji Kalahari. Njihova je tražena cijena bila 175.000 i 225.000 dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Čeka nas uzbudljiva 2013. godina... Slika nije dostupna Kinezi će saditi kupus na Marsu!