Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izum tinejdžerice iz SAD-a

Pomoću ovog mobitel pun za 20 SEKUNDI?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnološki gigant Google zainteresirao se za tinejdžericu iz Kalifornije zbog njezinog potencijalno revolucionarnog izuma koji bi mobitel mogao napuniti energijom u svega 20 sekundi i ponuditi zamjenu za tradicionalne baterije.

Izum koji bi mobitele mogao puniti u rekordnom roku rad je 18-godišnje Eeshae Khare iz Saratoge. Za taj je izum nedavno u Phoenixu osvojila Intelovu nagradu  od 50.000 dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ON JE MALI GENIJALAC HOĆE LI GA HRVATSKA ZADRŽATI? Tek mu je 14, a ima izum koji spašava živote Slika nije dostupna U samo dvije minute USPJELI GDJE DRUGI NISU 'Savršeni stroj koji ispunjava sve zahtjeve'

Izum bi mogao riješiti problem koji u posljednje vrijeme postaje sve veći. Naime, ionako sve 'pametniji' telefoni postaju ubrzano još 'pametniji', što podrazumijeva brzo trošenje energije, a punjenje danas može trajati satima.

>> Prebrzo vam se troše baterije na mobitelima? Evo kako tome doskočiti!

Khare je ponudila rješenje u obliku uređaja 'supercapacitora' koji u manje 'prostora' može pohraniti daleko više energije od uobičajenih baterija za mobitele, piše Daily Mail.

Za sada je Eesha svoj izum koristila samo za punjenje energijom LED svjetiljaka i dioda koje odašilju svjetlost, no nada se da bi u bliskoj budućnosti mogla njime pogoniti mobitele, električne automobile i sve uređaje koji koriste baterije koje se moraju puniti energijom.

Savitljiv i tanak

Khare, koja namjerava obrazovanje nastaviti na prestižnom Harvardu, kaže da bi ovo mogao biti tek početak nečeg sasvim novog, a u razvoju uređaja pomoglo joj je znanje nanokemije, zahvaljujući kojem je uspjela osmisliti maleni uređaj koji pohranjuje mnogo energije. Kaže da izum uistinu radi na nano razinama i stalno se bilježi napredak u razvoju u mnogim pravcima.

Inače, uređaj je savitljiv i tanak i može podnijeti 10.000 ciklusa punjenja, daleko više od današnjih baterija za mobitele. Google je već u kontaktu s mladom izumiteljicom s namjerom da prati njezine planove u razvoju uređaja koji bi mogao zamijeniti standardne baterije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene