Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proces hlađenja

Merkur se smanjio za 7 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Planet Merkur, koji je najbliži Suncu, manji je za sedam kilometara u odnosu na trenutak kad mu se kora stvrdnula prije četiri milijarde godina.

Merkur se tijekom četiri milijarde godina polako hladio, a površina mu se tijekom tog procesa naborala i mjestimice popucala. Znanstvenici su činjenicu da se Merkur smanjuje prvi put primijetili još u 70-im godinama 20. stoljeća, kad je svemirska letjelica Mariner 10 proletjela pored tog planeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Davno, davno Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka Slika nije dostupna Primjećena hipotetska čestica Tamna materija pronađena u središtu Sunca?

Pronađena voda na Merkuru!

Najnovije fotografije s NASA-inog Messengera omogućile su astronomima da bolje preciziraju procjenu kontrakcije Merkura, a pokazalo se da je to sažimanje Merkura znatno veće nego što se prije mislilo, objavili su u izvještaju za Nature Geoscience.

Mariner je 1974. i 1975. godine prošao pored Merkura i fotografirao 45 posto njegove površine, Na temelju tako dobivenih podataka, znanstvenici su zaključili kako se radijus tog planeta tijekom njegove povijesti smanjio za 1 do 3 kilometra.

Ta se brojka, međutim, nije poklapala s modelima studija koji su pokazivali kako se tijekom 4 milijarde godina radijus Merkura trebao više smanjiti. To je ispravio Messenger, koji je od ulaska u orbitu Merkura 2011. godine, snimio 100 posto njegove površine te omogućio opsežno proučavanje njegove površine.

Znanstvenici su na temelju novih podataka došli do brojke od 7 kilometara smanjenog radijusa, što je unutar spomenutih modela.

Merkur ima promjer oko 4.000 kilometara i njegova jezgra je metalna, a omata je tek tanki kameni sloj debljine 400 kilometara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene