Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

LHC, veliki hidronski sudarač, ugašen je na dvije godine.


Nakon tehničkih poteškoća 2008. godine, stroj nikada nije radio maksimalnom energijom radi čega je i bio dizajniran. Ali program popravaka i dogradnje zbog koje je i ugašen, trebao bi omogućiti upravo to do kraja 2014. godine, javlja BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti? Slika nije dostupna 'Divovski ubrzivač čestica LHC neće ugroziti čovječanstvo'

LHC je 'ugašen' jutros rano, ali tek će se u subotu ujutro ugrijati do sobne temperature, nakon čega će se moći započeti postupak dogradnje i popravaka bez presedana.

Stroj je 2012. radio jačinom od osam trilijuna elektron volti (TeV). A kad se završe popravci krajem studenog 2014. godine, trebao bi raditi jačinom od 14 TeV, te će tako biti najjači sudarač s kojim su znanstvenici ikada radili.

>> Svijet će '4th of July' 2012. pamtiti po nečem posebnom...

'Radili smo uspješno, ali tek s pola njegove maksimalne energije', rekao je Tony Weidberg sa Sveučilišta Oxford koji radi na LHC Atlas detektoru. Problem je u povezanosti između gigantskih magneta koji pomažu u upravljanju nabijenih čestica u LHC-ovom 27 kilometara dugom tunelu.

Kvar koji se dogodio 2008. godine, samo devet dana nakon što su čestice zraka počele kružiti LHC-om, uzrokovao je gašenje brojnih magneta, a to je rezultiralo curenjem tekućeg helija. Popravak je trajao više od godine dana.

'Nakon tog incidenta, dugoročni plan bio je da se postigne ubrzanje na srednjoj energiji, a potom ga se dugoročno ugasi kada poboljšamo povezanost među magnetima', rekao je Weidberg.

'To je velika operacija, jer morate zagrijati sve ove supravodljive magnete, ući unutra i napraviti popravke', pojašnjava Weidberg. Osim toga, raspored gašenja također uključuje poboljšanja sva četiri LHC-ova detektora, zaštitu elektronike te čak i remont sustava ventilacije tunela u kojem se nalazi glavni akceleratorski prsten.

Nakon studenog 2014. sustav će nastaviti s radom i eksperimenti će se nastaviti u veljači ili ožujku 2015.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju