Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posve slučajno i neočekivano

LHC otkrio novu vrstu materije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač, nakon što je, iako još neslužbeno, uspio otkriti 'Božju česticu', uspio je opet napraviti 'pomutnju' među znanstvenicima.

U nebrojenim sudaranjima čestica koja proučavaju znanstvenici, uočena je nova kvantna enigma. Naime, tijekom novih pokusa u CMS laboratoriju LHC-a, uočena su neka nova fizikalna kretanja čestica tijekom sudaranja protona s jezgrama olova.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena'' Slika nije dostupna ZORA NOVE FIZIKE JE NA POMOLU! Fizičari iz CERN-a su uočili nešto što nadilazi naše poimanje svemira

>> CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema SF-u

Rezultat ovih promatranja mogao bi biti i otkriće novog tipa materije, za koju znanstvenici dosad nisu niti znali i koja se oslanja na kvantno sprezanje, prenosi popsci.com.

Znanstvenici su koristeći iste metode promatranja sudaranja čestica kao i kod pronalaska Higgsovog bozona, promatrali i sudaranja iona olova s protonima. Prilikom sudaranja te se čestice raspadaju na njihove elementarne dijelove (gluone i kvarkove) te lete u svim smjerovima nasumično. Uočili su grupiranje čestica i njihovo pravilno širenje u korelaciji jedne s drugom u jednom smjeru.

Dok takvo zapažanje ne predstavlja zagonetku znanstvenicima kod sudaranja samo čestica protona, ili samo jezgri teških metala poput olova, takvo što još nije uočeno kod sudaranja čestica protona s ionima teških metala, u ovom slučaju olova.

Prilikom sudaranja protona jedan od efekata zna biti i nešto što znanstvenici zovu kvark-gluonska plazma, odnosno takozvana 'primordijalna juha' koja je postojala u prvih nekoliko milijuntih dijelova sekunde nakon Velikog praska. Ta 'juha' je zapravo nakupina čestica koja se u međusobnoj korelaciji kreće u jednom smjeru.

Stručnjaci s MIT-ja smatraju kako to najnovije otkriće možda ima veze i s kvantnom mehanikom.

LHC je u rujnu krenuo s novim valom sudaranja čestica u CMS-u, sa samo pola radne snage i ciljem boljeg dobivanja kontrolnih podataka iz sudaranja čestica. Znanstvenici stoga nisu očekivali čak niti neočekivano.

Fundamentalno za ovo otkriće jest što ono daje novi uvid u naše poimanje ponašanja najmanjih čestica. Unaprjeđenje našeg razumijevanja kako se kvarkovi i gluoni ponašaju unutar protona, unaprijedit će i naše razumijevanje osnovne građe sve materije u svemiru i kako se ona ponašala neposredno nakon Velikog praska. Upravo takva znanost je i pravi razlog zašto je LHC i napravljen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene