Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se velikom brzinom

OPREZ! Novi virus zaključa podatke i traži da uplatite 1700 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što virus CryptoLocker šifrira osobne podatke i datoteke korisnika sustava Windows stiže upozorenje o plaćanju u roku 4 dana.

Korisnicima Windows sustava prijeti novi virus CryptoLocker koji, ako ga korisnik pokupi, šifrira njegove osobne podatke i datoteke tako da im korisnici ne mogu pristupiti. Nakon toga na zaslonu se pojavljuje upozorenje kako vlasnik ima 96 sati, odnosno četiri dana, da plati 300 dolara (1676,61 kuna) ili će izgubiti sve svoje šifrirane osobne podatke zauvijek. Odbrojavanje počinje na zaslonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

CryptoLocker je posljednji u nizu i ujedno najštetniji Windows virus iz skupine 'ucjenjivačkih' trojanaca. Relativno visok iznos novca koji zahtijeva u kombinaciji s kratkim rokom uplate čini ga daleko agresivnijim od drugih sličnih virusa, piše BusinessInsider.

Također, širi se nevjerojatnom brzinom pa bi bilo dobro ozbiljno shvatiti upozorenja.

Ukradeno više od 2 MILIJUNA Facebook, Gmail i Twitter lozinki

Računalo se virusom zarazi putem e-maila koji izgleda kao obavijest iz UPS-a i FedExa, a stručnjaci iz američke organizacije koja se bavi ovakvim prijetnjama 'US Computer Emergency Readiness Team' upozoravaju da ne trebate biti stanovnik SAD-a da bi se zarazili.

Da bi "pokupili" virus nije dovoljno samo otvoriti e-mail koji širi virus. Potrebno je i preuzeti privitak u obliku .pdf.exe.

Što trebate napraviti da spriječite ove probleme? Pokrenite svoj antivirusni softver, redovito ga nadograđujte i ne otvarajte e-mail privitke od nepoznatih izvora. Inače, zasad su ugroženi korisnici Windowsa 7, Viste i XP-a, ali to ne znači da virus uskoro neće postati prijetnja korisnicima Windowsa 8, pa čak i Macova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene