Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Shenzhou 9

Kina uspješno izvela svemirski let s posadom, pogledajte ga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je izvela automatizirani prvi svemirski let s astronautima.

Prvi svemirski let Kina je izvela malo više od sedam mjeseci nakon što je uspjela u tom tehničkom postignuću s dva svemirska broda bez posade, izvijestila je kineska nacionalna televizija CCTV. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomorska nesreća Tragedija u japanskim vodama: Nakon dva dana potrage nađeno tijelo jednog od trojice nestalih mornara Brod AP Dubrava (Foto: Atlantska plovidba) poginula dvojica, dvojica ozlijeđena Atlantska plovidba: "Ugušili su se zbog isparavanja plinova dok su ispirali tank otpadnih voda"

>> Prva Kineskinja lansirana u svemir

Svemirski brod Shenzhou (božanski brod) IX, koji je poletio u subotu iz baze Jiuguan, na sjeverozapadu zemlje, s dva muškarca i jednom ženom, spojio se s modulom Tiangong-1 (nebeska palača), pokazale su snimke što ih je emitirala CCTV. Do otvaranja vrata Tiangong-1 kako bi "tajkonauti", kako se naziva kineske astronaute, mogli ući u modul trebalo bi doći oko 10 sati i 30 minuta, objavila je kineska televizija.

Tijekom 13-dnevne misije, posada Shenzhoua morat će izvesti i ručno spajanje, prvo u kineskoj režiji. Među troje astronauta na palubi Shenzhoua IX nalazi se Liu Yang, prva Kineskinja poslana u svemir. Godine 2011., raketa Longue Marche 2F lansirala je Tiangong-1, prvi modul kineske orbitalne stanice. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene