Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novčana kazna i zatvor!

Kakav radikalan zakon: Zabranili cyber seks!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipinci mogu završiti do pola godine u zatvoru zbog cyber seksa i do čak dvanaest godina zbog online klevete

Filipinci su odlučili prilagoditi svoje zakone digitalnom dobu i brojnim opasnostima koje prijete s interneta te su donijeli novi zakon s kojim su odlučili stati na kraj cyber zločinima poput hakiranja, krađa identiteta, spama, dječje pornografije, ali i – cyber seksa. Na BBC-u prenose kako osobe koje prekrše zakon koji uključuje zabranu cyber seksa čeka kazna do šest tisuća dolara, a mogu provesti i do šest mjeseci u zatvoru.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..."

Ipak, cilj ovog zakona nije (ili ne bi trebao biti) narušavanje privatnosti internetskih korisnika u toj zemlji, već je usmjeren prema tzv. 'cam djevojkama' koje svoje usluge 'performansi ispred web kamera' naplaćuju najčešće stranim klijentima. Ovo je rastuća industrija u kojoj najviše sudjeluju mlade žene i maloljetnice koje su često na to prisiljene te se novim zakon tome pokušava stati na kraj.

No, navode u The Vergeu, problem u donesenom zakonu jest u tome što je napisan preopćenito te bi teoretski mogao biti primijenjen na osobe koji nemaju veze s ovom industrijom, već se same žele malo zabaviti putem interneta.

Kako bi se ovaj zakon provodio u djelo, filipinska policija osnovat će novi odjel za cyber zločine te namjeravaju osnovati posebne sudove koji će donositi presude za njegovo kršenje.

Filipinci niti do sada nisu imali milosti prema cyber seksu pa su tako prošle godine dva Šveđanina osuđena na doživotni zatvor zbog pokretanja ilegalnih poslova povezanih sa cyber seksom, dok su trojica Filipinaca koji su im u tome pomagali prošli puno bolje te su dobili 'samo' dvadeset godina zatvora.

Osim zbog cyber seksa, ovaj je zakon kontraverzan i zato što označava klevetu putem interneta kao cyber zločin, a oni koji se proglase krivim za izrečeni komentar na internetu, uključujući i objave na blogovima i društvenim mrežama, čeka do dvanaest godina zatvora, bez mogućnosti da budu osuđeni na uvjetnu kaznu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene