Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A bio svima idol

FOTO - KOJI CINKER On je najomraženiji haker na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabu je bio jedan od najpopularnijih hakera, sve dok se nije saznalo da je cijelo vrijeme surađivao s FBI-em, a sada bi zbog te suradnje mogao izbjeći potencijalu kaznu zatvora od 26 godina

Prije nekoliko godina brojni su mediji izvještavali o velikim cyber napadima Anonymousa i LulzSeca, skupina mladih hakera koji su napadali i rušili internetske stranice korporacija, FBI-a i drugih državnih organizacija, ponajviše u SAD-u i Velikoj Britaniji. Napade i ove hakerske skupine predvodio je Hector Monsegur poznat pod nadimkom Sabu kojeg su na Twitteru pratile tisuće korisnika i koji je s vremenom postao prava internetska zvijezda, a za mnoge i simbol borbe protiv korumpiranih vlada i velikih korporacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekršio piratski kodeks Kim Dotcom - izdajica pirata?! Slika nije dostupna Tko je kriv? Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

'Najtraženiji haker na svijetu' cijelo je vrijeme surađivao s FBI-em!

No, dok je na svom profilu na Twitteru Sabu pisao statuse u kojima je napadao FBI i pozivao sve na borbu protiv državnih institucija i korporacija, on je cijelo vrijeme surađivao upravo s – FBI-em. Tijekom razdoblja u kojem je radio kao prikriveni agent, Sabu je predvodio brojne hakerske napade (odnosno radio je ono što su mu rekli agenti FBI-a) i na taj način skupljao dokaze protiv drugih hakera, a s obzirom da su ga mnogi smatrali predvodnikom Anonymousa, hakeri su ga slušali i napadali mete koje im je on govorio, ali su i izbjegavali internetske stranice za koje bi on rekao da ih poštede.

Kada je istina izašla na vidjelo, zahvaljujući Sabuu uhićeni su brojni hakeri, a i sam je Sabu završio u zatvoru na sedam mjeseci (hakeri diljem svijeta ostali su šokirani saznanjem da je njihov idol u biti 'izdajica i cinker') te ovog tjedna očekuje presudu zbog svog hakerskog djelovanja prije nego je postao suradnik FBI-a. On je na sudu priznao krivnju za krađu identiteta i podatke o kreditnim karticama te mu prijeti kazna od čak 2,5 milijuna dolara i čak 26 godina zatvora.

No, uoči donošenja presude, krajem prošlog tjedna američka je vlada prvi puta objavila dokumente o njegovom djelovanju u kojem ga opisuju kao 'iznimno vrijednog i produktivnog suradnika' koji im je pomogao u sprječavanju više od 300 cyber napada na američku vojsku, medije, NASA-u i druge organizacije te uhićenju opasnih hakera pa su od suda zatražili blagu kaznu. Napominje se kako je njegovo djelovanje bilo od iznimno velike važnosti jer su hakeri iz LulzSeca stvorili protokol prema kojem, u slučaju da neki od njihovih članova nestanu ili budu uhićeni, automatski će biti uništeni svi dokazi protiv njih, a zahvaljujući Sabuu FBI se na kraju ipak uspio dokopati svih dokaza, saznati identitete do tada nepoznatih hakera i uhititi ih.

Izdao ga cinker FBI-a: 'Moderni Robin Hood' osuđen na 10 godina zatvora

Postoji čak mogućnost da će, umjesto 26 godina zatvora, Sabu biti oslobođen te da mu je sedam mjeseci koje je proveo u zatvoru dovoljna kazna. Zanimljivo je da je Sabu cijelo vrijeme poticao mnoge hakere na napade na brojne internetske stranice pa je tako npr. Jeremy Hammond zbog sudjelovanja u hakiranju na nagovor Sabua osuđen na zatvorsku kaznu od čak deset godina.

Nakon što je otkriveno da je Sabu surađivao s vladom, FBI je premjestio njegovu obitelj na tajnu lokaciju, jer je počeo dobivati brojne prijetnje razočaranih i ljutih hakera koji su najavili osvetu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene