Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dugo čekanim, ali ne i iznenađujućim izvješćima, dvije skupine znanstvenika u nedjelju su izvijestile da čudna bakterija nazvana GFAJ-1, za koju je prvotno ocijenjeno da u svojim staničnim procesima koristi arsen umjesto fosfora, ipak za rast treba fosfor kao i svi drugi organizmi na Zemlji, izvijestio je Los Angeles Times u ponedjeljak.


Mikrob je "ipak bakterija ovisna o fosfatima", napisala je jedna skupina znanstvenika u časopisu Science. Istraživanja dviju skupina mogla bi zaključiti raspravu koja je počela u prosincu 2010. kada je jedna skupina znanstvenika, u kojoj je bila znanstvenica povezana NASA-om Felisa Wolfe-Simon, objavila zapanjujuću teoriju da čudna bakterija koju su otkrili u kalifornijskom jezeru Mono, kako izgleda, u svojim staničnim procesima koristi arsen umjesto fosfora.

To je izvješće, također objavljeno u listu Science, predstavljeno uoči NASA-ine konferencije za tisak kao "astrobiološki nalaz koji će utjecati na potragu za dokazima izvanzemaljskog života". Na internetu su tada kružila nagađanja da je NASA otkrila izvanzemaljce.

Iako se nije radilo o malim zelenima otkriće je zapanjilo znanstvenike. Vjeruje se da se sav život na Zemlji oslanja na šest elemenata: ugljik, kisik, vodik, dušik, fosfor i sumpor. Nalaz bakterije koja je fosfor zamijenila inače otrovnim arsenom mogao je znanstvenicima u potrazi za izvanzemaljskim životom pružiti novu vrstu života za proučavanje.

Vezani članci Pomor periski na ušću Neretve Šokantne snimke: Bakterija i parazit na ušću Neretve uništavaju endem Mediterana, prijeti mu izumiranje Kata Kerić (Foto: Dnevnik.hr) DORH podigao optužnicu protiv Vinkovačkog vodovoda: Pet godina naplaćivali vodu punu arsena

>> Znanstvenici otkrili crva koji pljuje kiselinu i jede kosti!

Izvješća objavljena u nedjelju, međutim, proturječe zaključcima Wolfe-Simon i njenog tima i kažu da iako GFAJ-1 izvanredno dobro podnosi arsen u svom okruženju ipak ne ovisi o njemu.

"GFAJ-1 ne krši dosadašnja pravila za život, suprotno tumačenju Wolfe-Simon podataka koje je iznijela njena skupina", napisali su urednici časopisa Science uz članke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.