Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo bez Noe

I Mars je imao svoju apokaliptičnu poplavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mars je vrlo vjerojatno imao svoju kolosalnu poplavu prije više milijuna godina, kada je jezero prekriveno ledom napuklo i kada je voda izbila na površinu. Prema tom scenariju kojeg su postavili znanstvenici, danas se možda u ledu ispod površine Marsa kriju mikrobi u stanju mirovanja.

Znanstvenici koji proučavaju geologiju Marsa smatraju kako su velike količine vode morale teći kroz nekolicinu golemih kanala koji su otkriveni na površini Crvenog planeta. No pravo pitanje je otkud je došla sva ta voda, ako teren koji znanstvenici proučavaju datira iz perioda kad se Mars razvijao u hladnu pustinju od planeta kakav je danas?

Pročitajte i ovo Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Prirodni proces Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji

Mauel Roda sa sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj pobliže je pogledao krater Aram Chaos, koji ima kanal deset kilometara širok, dubine dva kilometra, koji se kreće od njega prema van. Da bi taj kanal nastao erozijom, bilo bi potrebno protjecanje 90.000 kubičnih kilometara vode mjesečno kroz njega, izračunali su Roda i njegov tim, a prenosi New Scientist.

Rover Curiosity otkrio drevno jezero na Marsu

Smatraju kako je jezero bilo puno vode u periodu dok je Mars bio topliji. Kako se planet hladio, jezero se smrznulo te je dobilo zaštitni sloj sedimenta. S druge strane, geotermalna energija grijala je led odozdo, stvarajući tekući sloj. Tijekom više milenija, sloj sedimenta je oslabio i naglo popustio, zbog čega je napukao i led, a voda izbila na površinu.

Roda ističe kako je dosad taj scenarij bio isključivo teorija. 'Sada imamo geološke i hidrološke dokaze da se taj proces mogao dogoditi na Marsu tijekom njegove rane povijesti.'

Otkriće znači i novu nadu u potrazi za tragovima života na Marsu, jer se možda u ledu ispod površine nalaze mikrobi u stanju mirovanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene