Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraga koju Federalna trgovačka komisija vodi protiv Googlea mogla bi završiti podizanjem tužbom zbog namještanja rezultata pretraživanja i iskorištavanja dominantne pozicije na tržištu pretraživanja


Već duže vremena traje istraga protiv Googlea koju je pokrenula američka Federalna trgovačka komisija (Federal Trade Comission - FTC) oko namještanja rezultata pretraživanja, a prema informacijama koje su objavljene na Reutersu, u budućnosti postoji mogućnost podizanja tužbe protiv ove kompanije.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Slika nije dostupna Nove optužbe: Android je Googleov trojanski konj!

Naime, predsjednik FTC-a Jon Leibowitz u istrazi protiv Googlea nedavno je angažirao poznatu bivšu tužiteljicu Beth Wilkinson što znači da se FTC sprema na sljedeći veliki korak – dosadašnje iskustvo pokazalo je da, kada FTC na slučajevima angažira vanjske suradnike, to je znak da su se odlučili na agresivniji pristup i poduzimanje oštrijih mjera prema kompanijama protiv kojih se vodi istraga tako da bi Google zaista mogao završiti na sudu.

U Reutersu kažu da slučaj koji FTC vodi protiv Googlea može imati veliki utjecaj ne samo na rast i poslovanje ove kompanije, već i na način na koji koristimo internet.

Google su brojne kompanije optužile da namješta rezultate pretraživanja, odnosno da pri vrhu tražilice favorizira svoje stranice i linkove na stranice partnerskih kompanija, čime iskorištava dominantan položaj i namjerno zakida konkurenciju.

No, dok to neki nazivaju manipulacijom rezultata pretraživanja, u Googleu mogu reći kako mijenjaju svoj pretraživački model kako bi korisnicima pružili najbolje rezultate pretraživanja. Tako je u razgovoru za New York Times Mark R. Patterson, profesor prava sa sveučilišta Fordham rekao da je u velikom broju slučajeva teško odlučiti da li su rezultati pretraživanja mijenjani kako bi se nekome naštetilo ili su promijenjeni kako bi korisnicima pomogli u pretragama.

Osim FTC-a u SAD-u, iz Googlea su potvrdili da se protiv njih vode istrage i u Argentini i Južnoj Koreji kojima je također 'zanimljiv' Googlev način pretraživanja, odnosno prikaz rezultata pretraživanja i oglasa uz rezultate pretraživanja.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.