Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na Google!

Googleu prijeti tužba zbog namještanja rezultata pretraživanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga koju Federalna trgovačka komisija vodi protiv Googlea mogla bi završiti podizanjem tužbom zbog namještanja rezultata pretraživanja i iskorištavanja dominantne pozicije na tržištu pretraživanja

Već duže vremena traje istraga protiv Googlea koju je pokrenula američka Federalna trgovačka komisija (Federal Trade Comission - FTC) oko namještanja rezultata pretraživanja, a prema informacijama koje su objavljene na Reutersu, u budućnosti postoji mogućnost podizanja tužbe protiv ove kompanije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Naime, predsjednik FTC-a Jon Leibowitz u istrazi protiv Googlea nedavno je angažirao poznatu bivšu tužiteljicu Beth Wilkinson što znači da se FTC sprema na sljedeći veliki korak – dosadašnje iskustvo pokazalo je da, kada FTC na slučajevima angažira vanjske suradnike, to je znak da su se odlučili na agresivniji pristup i poduzimanje oštrijih mjera prema kompanijama protiv kojih se vodi istraga tako da bi Google zaista mogao završiti na sudu.

U Reutersu kažu da slučaj koji FTC vodi protiv Googlea može imati veliki utjecaj ne samo na rast i poslovanje ove kompanije, već i na način na koji koristimo internet.

Google su brojne kompanije optužile da namješta rezultate pretraživanja, odnosno da pri vrhu tražilice favorizira svoje stranice i linkove na stranice partnerskih kompanija, čime iskorištava dominantan položaj i namjerno zakida konkurenciju.

No, dok to neki nazivaju manipulacijom rezultata pretraživanja, u Googleu mogu reći kako mijenjaju svoj pretraživački model kako bi korisnicima pružili najbolje rezultate pretraživanja. Tako je u razgovoru za New York Times Mark R. Patterson, profesor prava sa sveučilišta Fordham rekao da je u velikom broju slučajeva teško odlučiti da li su rezultati pretraživanja mijenjani kako bi se nekome naštetilo ili su promijenjeni kako bi korisnicima pomogli u pretragama.

Osim FTC-a u SAD-u, iz Googlea su potvrdili da se protiv njih vode istrage i u Argentini i Južnoj Koreji kojima je također 'zanimljiv' Googlev način pretraživanja, odnosno prikaz rezultata pretraživanja i oglasa uz rezultate pretraživanja.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene