Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Google ponovno UDARIO po privatnosti korisnika: Evo kako se zaštititi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je omogućio kontaktiranje korisnika Gmaila čak i osobama koje ne znaju e-mail adrese tih osoba, a uskoro će se i slike i imena korisnika Googlea+ pojavljivati u oglasima

Google je prošlog tjedna uveo nove promjene u Gmail s kojima, kako su objavili u toj kompaniji, žele omogućiti lakše povezivanje i komuniciranje korisnika Gmaila i njihove društvene mreže Google+. No, kao i više puta do sada, promjene donose i velike probleme za privatnost korisnika jer je Google sada omogućio da korisnike Gmaila kontaktiraju i osobe koje nemaju njihovu mail adresu, već im na mail mogu poslati poruku putem Googlea+.

'Brojni su korisnici zabrinuti jer ih sada mogu kontaktirati stranci' i osobe s kojima možda ne žele komunicirati, komentirali su na BBC-u nove Googleove promjene. U Googleu kažu da, iako će se korisnike Gmaila moći kontaktirati putem maila, sama e-mail adresa ostat će skrivena, a ona će se pokazati samo ako korisnici odgovore na tu poruku.

Bez obzira na to što se neće pokazati adresa, brojni su korisnici uznemireni što će ih na njihov privatan mail moći kontaktirati brojne nepoznate osobe, a posebno su ljuti jer je Google ovu opciju uključio bez njihovog odobrenja.

Evo kako isključiti ovu opciju

Ova je kompanija omogućila i gašenje ove kontroverzne opcije te bi, ako želite zaštititi privatnost i ne želite da vas kontaktiraju nepoznate osobe, i vi trebali što prije isključiti ovu opciju. Za njeno gašenje potrebno je u Gmailu kliknuti na ikonu kotača s gornje desne strane (ispod profilne slike) i onda ići na 'Postavke' pa 'Općenito'. Tu se nalazi opcija 'Šalji e-poštu putem usluge Google+' i u malom prozoru pored možete odrediti tko vam može slati e-poruke putem profila na Googleu+ - svi na Googleu+, prošireni krugovi, samo vaši krugovi ili nitko. Nakon toga na dnu stranice treba kliknuti 'Spremi promjene'.

Vaše slike i u oglasima!

Osim ove novosti, korisnici Googleovih usluga zabrinuti su zbog još jedne opcije koju je ova kompanija predstavila prije nekoliko mjeseci, a putem koje se vaše profilne informacije i fotografije prikazuju u oglasima koji se pojavljuju vašim Google+ kontaktima.

Ova je opcija sada postala aktivna te svi korisnici koji ne žele da ova kompanija iskorištava njihove podatke u oglasima, na Google+ profilu trebaju kliknitu na opciju 'Početna' u gornjem lijevom kutu i zatim na 'Postavke'. Tu se nalazi opcija 'Dijeljene preporuke' gdje treba kliknuti 'uredi' i zatim provjeriti da ispod opcije 'dijeljene preporuka u oglasima' nije označena kućica koja dopušta prikazivanje imena i profilne fotografije u oglasima – na taj način onemogućit ćete Googleu da prikazuje vaše podatke i fotografije pored oglasa i zaštititi svoju privatnost.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene