Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Google je u subotu u Rio de Janeiru otkrio kulturnu kartu Indijanaca Surui, digitalni instrument koji će pomoći amazonskom plemenu da iskoristi svoje veliko poznavanje šume u borbi protiv uništenja šuma.


Zemljiovid, rezultat petogodišnjeg partnerstva šefa Surui Almira i Googlea, pokazan je prvi puta na forumu tvrtki, u okviru konferencije o održivom razvoju Rio+20.

Na animiranoj slici planete Google Eartha vidi se mala točka u Brazilu, pleme Surui s 1.3000 članova koji žive na području od 240.000 hektara u Amazonskoj državi Rondonia, na sjeverozapadu zemlje.

>> Od DANAS: 'Internet će se zauvijek promijeniti'

Vezani članci Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) Brazilski vojni zrakoplovi spašavaju "pluća Zemlje" Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Vatrogasci objasnili zašto su požari u Amazoniji katastrofalni za naš planet: "Za one koji se pitaju zašto smo se toliko uz.....i"

Aplikacija predstavlja fotografije i 3D video zapise šume u kojoj žive urođenici, uz priče o njihovoj tradiciji i običajima. Slike se mogu vidjeti na Google Earth i na stranici www.paiter.org.

Poglavica Almir, sa šarenom perjanicom na glavi, pozdravio je taj projekt koji 'putem Googla pokazuje svijetu vrijednost njihove kulture'. Dodao je da će indijanci koristiti zemljovid i smartphone za nadzor deforestacije oko njihovog područja.

Jedan dužnosnik Googlea je naglasio da će ta tehnologija biti upotrijebljena i za pomoć drugim indijanskim plemenima u svijetu, primjerice u Kanadi i na Novom Zelandu. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.