Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na internetu su objavljene informacije iz Googleovih sudskih dokumenata u kojoj odvjetnici ove kompanije kažu da korisnici ne trebaju očekivati privatnost informacija u Gmailu.


'Ako ne želite da se nešto sazna o vama, možda to uopće ne biste trebali niti raditi', jedan je od poznatijih citata Googleovca Erica Schmidta, a s obzirom na jučerašnje informacije koje su se na mreži pojavile vezane uz Googleov e-mail servis, možemo zaključiti da povjerljive informacije sigurno ne bismo trebali dijeliti putem Gmaila. Naime, na Business Insideru prenijeli su dijelove sudskih spisa Googleovih odvjetnika koji su se, odgovarajući na jednu tužbu vezanu uz privatnost podataka u Gmailu, pozvali na slučaj iz 1979. godine prema kojem ljudi koji svoje informacije predaju trećim stranama ne bi trebali očekivati da će te informacije ostati privatne.

Koliko ste puta kliknuli PRIHVAĆAM, a da niste NIŠTA pročitali?!

Vezani članci Slika nije dostupna Suradnja umjesto tužbi: Popravljaju se odnosi velikih rivala Slika nije dostupna 'Matrix' postoji, doznajte kako se zove u stvarnom svijetu...

U tom se dokumentu navodi da, kao što osoba koja pošalje pismo poslovnom kolegi ne bi trebala biti iznenađena ako to pismo pročita asistent ili tajnica osobe kojoj je pismo namijenjeno, tako i osobe koje koriste web e-mail servise ne bi trebale biti iznenađene ako su njihovi mailovi procesirani od strane primateljeva e-mail providera, a novinari Business Insidera posebno su izdvojili citat kojim su se poslužili Googleovi odvjetnici i koji datira još iz navedenog slučaja iz 1979. godine: 'Osoba ne bi trebala očekivati privatnost informacija koje je dobrovoljno predala trećim stranama'.

U konkretnom slučaju, strana koja tuži Google tvrdi da ova kompanija namjerno pretražuje korisničke mailove čiji sadržaj mogu iskorištavati u potpunoj tajnosti, dok Googleovci tvrde da postoji automatski proces skeniranja mailova kako bi se filtrirali spam mailovi, odnosno iskoristio njihov sadržaj za još preciznije oglašavanje i za druge opcije Gmaila.

Je li kriv Google ili sami korisnici?

U Googleu dodaju da su sve te informacije navedene u pravilima korištenja i privatnosti Googleovih usluga na koje korisnici sami pristaju prilikom korištenja Gmaila, tražilice, Googlea+, YouTubea i njihovih drugih servisa, na što podsjećaju i novinari The Next Weba koji kažu da korisnici Gmaila sami snose dio krivnje jer su sami pristali na te uvjete korištenja.

'Matrix' postoji, doznajte kako se zove u stvarnom svijetu...

'Google je konačno priznao da ne poštuje privatnost', komentirao je ovaj slučaj John M. Simpson iz organizacije Consumer Watchdog koja je također objavila sadržaj Googleovih dokumenta te je upozorio sve korisnike, ako im je stalo do privatnosti sadržaja njihovih mailova, da za komunikaciju ne koriste Gmail.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju