Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maksimalna sigurnost

OVAKVE lozinke su budućnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski tinejdžer vjeruje da je riješio problem s lozinkama te da ćemo u budućnosti, umjesto slova, brojki i znakova, koristiti fotografije.

Samo tijekom ove godine zabilježeni su masovni hakerski napadi u kojima su ukradeni brojni osobni podaci (među njima i korisnička imena i lozinke) za brojne servise kojima se služe milijuni ljudi. Jedan australski tinejdžer tvrdi kako je pronašao savršeno rješenje za problem s lozinkama – umjesto korištenja slova, brojki i znakova, kao lozinke trebali bi koristiti fotografije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobri savjeti Lozinke koje NIKAKO ne biste smjeli koristiti! Slika nije dostupna Krađa podataka Hakeri napali eBay, svi mijenjajte šifre!

Sam Crowther ovo je rješenje predstavio na PasswordsCon konferenciji u Las Vegasu te njegova aplikacija korisnicima omogućuje da na svojim mobilnim uređajima odaberu fotografiju koja će im služiti kao lozinka za pristup web servisima, a ta će se fotografija onda pretvoriti u 'nevjerojatno dugu lozinku', odnosno imat će čak 512 znakova.

Ovo su NAJGORE lozinke korištene u 2013. godini!

Crowther kaže kako lako možemo zapamtiti fotografije s telefona koje ćemo vezati uz određene servise i koristiti ih kao šifre – ako se netko dokopa vašeg telefona i fotografija, on neće moći znati koja se konkretna fotografija koristi kao šifra (pogotovo što brojni korisnici imaju više stotina i tisuća fotografija pohranjene u svojim telefonima).

Ovo je odličan način za borbu protiv malwarea i špijuniranja korisnika, ponajviše keylogging softvera, a ako fotografiju izbrišete, lako ćete moći odabrati novu fotografiju kao šifru, pohvalili su ovu ideju na CNN-u. Ovaj mladić trenutno je odustao od studiranja kako bi radio na razvoju svoje aplikacije nazvane uSig te je njegov moto: 'Slika vrijedi više od tisuću lozinki'.

Stručnjak za cyber sigurnost Per Thorsheim, koji je organizator konferencije, rekao je da Crowtherova ideja obećava i daje nam toliko potreban svjež pristup trenutnom načinu na koji koristimo lozinke, no napomenuo je kako je ta ideja i dalje nedokazana i treba je ispitati u praksi.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene