Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javni prijevoz budućnosti

FOTO Pogledajte ruski 'iPhone na tračnicama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija generacija tramvaja ruske proizvodnje izgleda kao da je izašla iz nekon filma znanstvene fantastike. Prototip tramvaja Russia One ili R1 već je prozvan "iPhoneom na tračnicama" i "Batmobileom".

Proizvođač tramvaja Uralvagonzavod (UVZ) predstavio je prototip svojeg futurističkog tramvaja na industrijskom sajmu Innoprom-2014 održanom u Ekaterinburgu.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve je provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale

Filozofiju dizajna tramvaja najbolje je pojasnio Aleksej Maslov iz tvrtke Atom, koja se bavi industrijskim dizajnom i koja je sudjelovala u projektu izrade prototipa R1. "Tramvaj poprima oblik kristala - neprocjenjivog kamena u metalnoj čahuri. Kristala zbog toga što zrcali grad u kojem se kreće, što znači da će se tramvaj stopiti s bilo kojim krajolikom - šumom, industrijskom zonom ili bilo kojom modernom građevinom", kaže Maslov.

Zagreb: U tramvajima i autobusima ZET-a uskoro novi putnici - kućni ljubimci!

Maksimalna brzina tramvaja je 24 km/h i zbog toga mu nije potrebna pretjerana aerodinamičnost pa je stoga napravljen i inovativni pristup prednjeg dijela, odnosno nosa pognutog naprijed. Razlog je povećanje vidnog kuta vozača i smanjen rizik od naleta na pješake ili vozila.

Portal The Moscow Times piše da bi R1 trebao ući u serijsku proizvodnju 2015. godine te postati dijelom javnog prijevoza Moskve, St. Petersburga, nižnjeg Novogorda, Ekaterinburga i Volgograda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene