Lomovi ekstremiteta, osim što su bolni i krajnje neugodno iskustvo, zbog gipsa kojeg morate nositi tijekom rehabilitacije, čine vas polupokretnima, nezgrapnima, čak i da ne kažemo pokoji put i smiješnima. Jedan Novozelanđanin tome želi stati na kraj i napravio je novu vrst obloga koja štiti slomljene udove.


Jake Evill iz Wellingtona na Novom Zelandu, spašavajući prijatelja, u jednoj tučnjavi je završio sa slomljenom rukom i gipsom, kojeg je morao nositi nekoliko mjeseci. Tad je i shvatio koliko je gips neudoban i koliko ga sputava. 'Omatanje ruke u dva kilograma smrdljivog gipsa koji iritira kožu činilo mi se pomalo arhaičnom metodom', rekao je, a prenosi Wired.

Vezani članci Koronavirus u Novom Zelandu Odmah zatvorili škole: Nakon više od 100 dana bez novoboljelih u ovoj zemlji potvrđeni novi slučajevi zaraze Slika nije dostupna Ovo je prvi ISPRINTANI dvorac na svijetu!

>> Tehnološka revolucija pred vratima!

Kako je Evill dizajner po struci, odlučio je doskočiti tom problemu na svoj način, pa je dizajnirao svoju verziju zaštitne obloge za slomljenu ruku i nazvao je 'Cortex Cast' te ju je doslovce ispisao 3D printerom. Iako je još uvijek riječ o konceptu, on je napravio egzoekeletnu oblogu, koja je lokalizirana na samo područje ozljede, vrlo lakana, prozračna, čvrsta i može se prati dok je se nosi na ruci. Unutrašnja struktura kostiju poslužila mu je za dizajniranje ovojnice 'Cortex Casta'.

Dakle, pacijenti koji završe u bolnici zbog prijeloma bi, prema Evillovoj ideji, osim trentgenske snimke, napravili i 3D skeniranje ozlijeđenog ekstremiteta te tako dobili svoju savršenu protezu, debelu tek 3 milimetra i tešku ispod pola kilograma.

Zanimljivo je da je Evill svoj 3D skener napravio hakirajući Xbox Kinect tehnologiju. Vrlo snalažljivo od njega.

Evill ističe kako je njegov projekt još uvijek u fazi razvoja, a on trenutno traži najoptimalniji materijal za izradu 'gipsa' budućnosti, kao što i dodatno dorađuje proces 3D skeniranja. osim toga, Evill aktivno traži i partnere, čitaj investitore. Ideja izgleda jako dobro, no doista bi trebalo vidjeti kako funkcionira u praksi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook