Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pez pardona

FOTO Umjesto jabuke - crvena zvijezda: Pogledajte kako Sj. Koreja kopira Apple

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sj. Koreja odlučila se na nadogradnju Red Star operativnog sustava i umjesto Microsofta, odlučili su kopirati Appleov Mac OS X.

Računala u Sjevernoj Koreji s kojima se koriste državne institucije, sveučilišta i knjižnice ne rade na operativnim sustavima kao i većina računala na svijetu koje pokreću Windowsi, Mac OS X i malim dijelom Linux, već ona rade na 'nacionalnom operativnom sustavu'. Njihov Red Star OS baziran je na Linuxu, ali je sučelje sve do nedavno bila kopija Microsoftovog operativnog sustava.

No, Kim Jong-un nije preveliki ljubitelj Windowsa, već preferira Apple te se čini da je upravo on glavni razlog zbog kojeg su se u ovoj zemlji odlučili na uvođenje promjena u nacionalnom operativnom sustavu pa su, zahvaljujući blogu North Korea Tech koji pokriva tehnološke teme iz najizoliranije zemlje svijeta, na mreži nedavno objavljene fotografije nadograđene verzije Red Stara.

DOJMOVI IZ PRVE RUKE: Evo kako se živi u Sjevernoj Koreji!

Ove fotografije otkrivaju da je Sjeverna Koreja u Red Staru 3.0 odustala od kopiranja Microsofta te su se odlučili na kopiranje Applea i njihovog Mac OS X-a – sučelje i izgled prozora i docka su jako slični Appleovom sustavu, a najveća razlika je što se u gornjem lijevom dijelu ekrana ne nalazi ikona jabuke, već crvena zvijezda.

Prijašnje fotografije Red Stara objavljene su zahvaljujući jednom ruskom studentu te Willu Scottu, američkom profesoru koji je neko vrijeme predavao na fakultetu za znanost i tehnologiju u Pyongyangu, a kada se vratio u SAD svoje je iskustvo iz te zemlje podijelio s čitateljima Reddita i novinarima te je rekao da su njegovi dojmovi bili većinom pozitivni.

Na Independentu napominju da, iako je riječ o iznimno siromašnoj i zaostaloj zemlji, Sjeverna Koreja ipak djelomično prati tehnološke trendove pa tako imaju i vlastiti tablet (koji je najvjerojatnije proizveden u Kini) nazvan Samjiyon – riječ je o sedam inčnom modelu koji radi na Androidu, ima 1GB RAM-a i 4GB memorije, a zanimljivo je da se jedan model prošle godine prodavao na eBayu i to po cijeni većoj od iPada i ostalih nabrijanih tableta (546 dolara).  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene