Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bye, bye Kalifa

FOTO Počinje izgradnja najvišeg nebodera na svijetu, bit će visok 1 km!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubai je grad koji mora imati sve "naj" - najveće, najviše, najskuplje i najduže, no vrlo brzo će dobiti konkurenciju u susjednoj Saudijskoj Arabiji.

Megalitni neboder Burj Kalifa u Dubaiju ostat će bez Guinnessove titule čim Saudijska Arabija završi s izgradnjom Kingdom Towera u Jeddahu. Početak radova na izgradnji tog nebodera, koji će biti visok točno jedan kilometar počet će idućeg tjedna, piše Construction Weekly.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRŽAVNI MEDIJI Saudijske snage spriječile napad na veliku džamiju u Meki Slika nije dostupna Moraju imati najvećeg Dubai se širi u nebo: Grade novi toranj visok preko 1.000 metara

Konzultantska tvrtka ACTS (Advanced Construction Technology Services) najavila je testiranje materijala za izgradnju Kingdom Towera. Za usporedbu, Burj Kalifa je visok "tek" 823 metra.

Dubai se širi u nebo: Grade novi toranj visok preko 1.000 metara

Cijena izgradnje Kingoom Towera procjenjuje se na 1,23 milijarde dolara i tebao bi imati 200 katova i jedinstven panoramski pogled prema Crvenom moru. Za izgradnju će biti potrebno 80.000 tona čelika te oko 1,9 milijuna četvornih metara betona.

Temelji te građevine ići će 60 metara u tlo, a morati će izdržati uvjete slane vode jer će se nalati vrlo blizu obale. ACTS će zbog toga testirati snagu različitih vrsta betona na takve uvjete.

Iako se radi o ambicioznom projektu, dr. Sang Dae Kim, direktor Vijeća za visoke zgrade smatra da je izvediv. "Trenutno možemo izgraditi toranj koji je visok kilometar, možda i dva. Sve više od toga bila bi nam ogromna domaća zadaća", pojasnio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene