Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac može sve!

Evo kako zaraditi milijune dolara: 'Cinkajte' pirata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je uhićen jedan od osnivača Pirate Bayja, Švedska je odlučila poboljšati svoje odnose s Kambodžom i donirati joj 59 milijuna dolara.

Nakon uhićenja jednog od osnivača Pirate Bayja u Kambodži pojavile su se brojne glasine kako su Švedska i SAD vlastima ove zemlje platile kako bi uhitile Gottfrida Svartholma, a sada su te glasine i 'potvrđene', objavili su na Torrentfreaku.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

Uhićen suosnivač Pirate Baya zbog kršenja autorskih prava

Naime, Kambodža i Švedska odjednom su odlučile ojačati bilateralne odnose, a Šveđani će uložiti 59 milijuna dolara kako bi pomogli razvoj demokracije i edukacije u toj zemlji – odluka službeno nema nikakve veze s uhićenjem osnivača Pirate Bayja, no na Torrentfreaku kažu da je svima jasno da je na ovaj način Švedska platila za njegovo uhićenje te dodaju da je na dan uhićenja i jedan od Obaminih suradnika koji je bio u posjeti Kambodži također naglasio važnost jačanja bilateralnih odnosa ovih zemalja.

Iako Švedska i Kambodža nemaju sporazum o izručivanju, policijski glasnogovornik Kirth Chantharith rekao je da je nakon razgovora kambodžanskih i švedskih dužnosnika donesena odluka da će Svartholma deportirati na temelju svog imigracijskog zakona.

Nakon uhićenja početkom mjeseca objavljeno je da je Svartholm 'pao' zbog svoje uloge u Pirate Bayju i kršenja zakona o autorskim pravima, no na Wiredu su jučer prenijeli informaciju koju su objavili švedski mediji kako on nije uhićen zbog piratstva, već zbog – hakiranja.

Naime, njega se dovodi u vezu s hakerskim napadom na švedsku kompaniju Logica koja surađuje s poreznom upravom u toj zemlji i iz koje su 2010. godine ukradene i naknadno na internetu objavljene informacije o devet tisuća švedskih poreznih obveznika, a do sada su zbog ovog hakiranja već uhićene dvije osobe.

Administratorima Pirate Baya godina dana zatvora i novčana kazna

Gottfrid Svartholm osuđen je još 2009. na godinu dana zatvora zbog kršenja autorskih prava, a prema izvještajima švedskih medija, on je trenutno u jako lošem zdravstvenom stanju, ima manje od 40 kg i ozbiljnih problema s drogom.

Nakon uhićenja iz kambodžanske policije nisu spominjali niti piratstvo niti hakiranje, već su objavili su da je Svartholm uhićen zbog cyber zločina, a mnogi vjeruju da je on švedskoj vlasti puno važniji zbog svoje uloge u Pirate Bayju, nego zbog hakiranja Logice i da je Pirate Bay glavni razlog zbog koje su 'platili' njegovo uhićenje. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene